BirdLife Nordland har sendt et brev til Kommunal- og distriktsdepartementet for å uttrykke sin bekymring for planene om oppdrett i Breisundet, et rikt sjøfuglområde i Bodø kommune.

Organisasjonen og andre faglige instanser er bekymret for de store naturverdiene i området, og mener at vern av fugler må gå foran fiskeoppdrett, skriver organisasjonen på sin egne hjemmesider.

Breisundet er et grunt havområde med viktige bunnforhold som skaper gode næringsforhold for sjøfugl. Området er hjem til flere truede og rødlistede sjøfuglarter, og BirdLife Nordland mener at et oppdrettsanlegg her vil ha negative konsekvenser for disse artene.

Nærings- og fiskeridepartementet har uttalt at sjøfuglforekomstene ved Breisundet ikke er av vesentlig verdi, noe BirdLife Nordland reagerer sterkt på.

De peker på at sjøfuglbestandene i regionen er sterkt synkende og truet, og at øyer og holmer rundt Breisundet derfor har en stadig økende regional og nasjonal verdi.

For å etablere et anlegg for fiskeoppdrett, må bedriften søke om tillatelse fra flere myndigheter. Statsforvalteren vurderer søknaden, og om det kan gis tillatelse etter forurensningsloven. Naturmangfoldlovens prinsipper legges også til grunn for avgjørelsen, noe som går fram av Miljødirektoratets dokumenter.

Det er imidlertid bekymring for at det er mangel på kunnskap om hvordan akvakultur påvirker fugler og pattedyr. En studie fra Norsk institutt for naturforskning viser at det er skrevet mange artikler og rapporter om miljøeffekter av akvakultur, men få av disse omtaler effekter på sjøfugler og marine pattedyr, noe instituttet har slått fast tidligere.

BirdLife Nordland mener at en vurdering av konsekvenser for fugleliv må inn i saksbehandlingsregimet med en langt større tyngde ut over det som er praksis i dag.

Birdlife frykter at dette er starten på en utvikling der sjøfuglkolonier i langt større grad kan bli utsatt for nye negative belastninger.