Norsk prosessindustri kan puste lettet ut etter at det er oppnådd enighet om CO2-kompensasjonsordningen som vil gjelde fra 2024 til 2030. Avtalen skal støtte energieffektivisering og redusere klimagassutslipp, men Bellona advarer om at industrien fortsatt står overfor svekkede rammevilkår.

Norske myndigheter, bransjeorganisasjoner og fagforeninger har nådd en viktig enighet om CO2-kompensasjonsordningen som vil gjelde for de neste seks årene. Denne ordningen er avgjørende for å støtte energieffektivisering og redusere utslipp av klimagasser i norsk prosessindustri.

– Dagens enighet sikrer helt nødvendig forutsigbarhet for industrien. Men det er ikke til å komme unna at rammevilkårene er svekket, sier Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Bellona.

Skal hindre karbonlekkasje

CO2-kompensasjonen er et tiltak for å forhindre at industrier flytter produksjonen til land med mindre strenge klimakrav, en prosess kjent som karbonlekkasje. Norsk prosessindustri, som i stor grad benytter seg av CO2-fri vannkraft, har likevel måttet håndtere et CO2-påslag i kraftprisen på grunn av tilknytningen til det europeiske strømmarkedet. Dagens avtale sikrer ifølge Bellona forutsigbarhet for industrien fram mot 2030, noe som har vært et kritisk punkt for bransjen.

– Det er en lettelse for industrien at dette nå har kommet på plass og at klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har prioritert saken høyt i sin tid som statsråd. Det er også positivt at ordningen nå – endelig – kobles til klimatiltak. Det er noe Bellona har jobbet for lenge, sier Melvær.

Industriens rammevilkår svekket

Til tross for den nye avtalen, står norsk prosessindustri overfor en realitet hvor rammevilkårene har blitt vesentlig svekket sammenlignet med tidligere år. Høyere kraftpriser og en redusert CO2-kompensasjon, kombinert med konkurrerende subsidiepakker fra andre land, som USAs Inflation Reduction Act, utgjør en utfordring for industrien.

«Der andre land tar store grep,
står Norge på sidelinjen.»

– Holdningen fra norske myndigheter til grønn industri er generelt passiv. Der andre land tar store grep, står Norge på sidelinjen og ser på at resten av verden stikker av med grønn verdiskaping og arbeidsplasser. En forutsigbar CO2-kompensasjon er viktig, men endrer ikke dette bildet, sier Melvær.

Avtalen er et skritt i riktig retning for å sikre industrien mot karbonlekkasje og støtte overgangen til en mer bærekraftig produksjon. Likevel understreker Melvær at det fortsatt er et stykke igjen før Norge kan hevde seg i den globale konkurransen om grønn industri og teknologi.