Finansminister Jens Stoltenberg har besluttet å fjerne fritaket for CO2-avgift for fiskefartøy i utenriks fart.
Endringen, som trer i kraft fra 1. juli 2025, betyr at norske fiskefartøy ikke lenger kan bunkre avgiftsfritt i Norge før de setter kursen mot utenlandsk havn. Næringen advarer om at dette vil svekke både konkurransekraft, beredskap og verdiskaping langs hele kysten.
Endringen skaper sterke reaksjoner
Regjeringen innfører et nytt fjerde ledd i særavgiftsforskriften, der det slås fast at fritaket ikke lenger gjelder for fiske- og fangstfartøy. Dette innebærer at kun fartøy som faktisk bunkrer i utenlandsk havn, eller fra bunkersbåt utenfor 12 nautiske mil fra grunnlinjen, slipper unna avgiften.
– Det er oppsiktsvekkende at Finansdepartementet gjennomfører denne endringen på kort varsel, samtidig som det er flertall på stortinget for å frita fiskeflåten for CO2-avgift. Saken vil selvsagt bli fulgt opp fra Fiskebåt, og det blir helt sikkert også en politisk sak når vi ser de store negative samfunnsmessige konsekvensene. Ikke bare for fiskeflåten som får redusert konkurransekraft og kan bunkre alternativt, men i enda større grad for beredskapen langs kysten ettersom bunkersstasjoner vil bli nedlagt, etterspørselen etter servicetjenester fra den maritime industrien langs kysten vil bli redusert og utslippene vil øke. Stoltenbergs og regjeringens politikk på området vil måtte endres når de ser de store negative konsekvensene, sier fagdirektør Jan Ivar Maråk i Fiskebåt.
Han utelukker ikke at norske rederi vil flytte servicehavn for sine fartøy til utlandet.
– Regjeringen gjør vondt verre for konkurransekraften til norsk næringsliv, og svekker i tillegg aktiviteten, verdiskapningen og beredskapen i Norge, sier Maråk.
Frykt for nedleggelser og økte utslipp
Fiskebåt mener at konsekvensene av avgiftsendringen vil bli store for både næringen og kystsamfunnene. Særlig trekkes det frem at bunkersstasjoner kan bli lagt ned, og at etterspørselen etter maritime tjenester vil falle. Dette kan igjen føre til at flere fartøy velger å bunkre og bruke servicehavn i utlandet, noe som svekker både beredskap og lokal verdiskaping.
Politisk konflikt om CO2-avgiften
Selv om det er flertall på Stortinget for å frita fiskeflåten for CO2-avgift, har regjeringen valgt å gå videre med endringen. Saken er ventet å bli et hett tema i tiden fremover, både på Stortinget og i den offentlige debatten.