Seks ulvekull er dokumentert hittil i vinter, og 54-59 ulver er registrert i Norge og grenserevir mot Sverige.
Siden 1. oktober har Rovdata overvåket ulvebestanden i Norge og grenserevir mot Sverige. Hittil er det påvist seks ulvekull født i 2024, fordelt på tre helnorske revir – Julussa, Disenå og Setten – samt tre grenserevir – Gråberget, Kynna og Kymmen. Dette tilsvarer det nasjonale bestandsmålet Stortinget har satt, som krever 4-6 årlige kull, hvorav minst tre skal være helnorske.
– Det er påvist ulvekull født i 2024 i de helnorske revirene Julussa, Disenå og Setten. Det er også påvist kull i grenserevirene Gråberget, Kynna og Kymmen, der ulvene bruker områder på begge sider av riksgrensen mot Sverige, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Disenå-flokken
Den observante leser vil av klartet til Rovdata se at «Disenå» har dukket opp på kartet. Det betyr ikke at det er en ny flokk, slik NRK påstår, men er så enkelt at Rovdata ikke hadde opplysninger om denne flokken i det forrige ulvekartet de publiserte i fjor. Fauna.no kommer tilbake med en artikkel om Disenå-flokken. NRK hevder at det er en «ny» flokk i Glomdalsområdet, men det er nok mer en journalistisk grep enn sannhet.
Hvor finnes ulvene?
Totalt er det registrert 54-59 ulver denne vinteren. Av disse har 37-41 ulver helnorsk tilhold, mens 17-18 lever på begge sider av grensen mot Sverige. Utbredelsen er hovedsakelig konsentrert til fylkene med ulvesone i Sørøst-Norge: Østre deler av Innlandet, Akershus øst for E6 og Østfold.
– Utbredelsen av ulv i Norge er som i tidligere år hovedsakelig konsentrert til fylkene med ulvesone i Sørøst-Norge, det vil si i østre deler av Innlandet (øst for Glomma), Akershus (øst for E6) og Østfold, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåkingen ved Universitetet i Innlandet.
Utenfor disse områdene er det kun dokumentert et fåtall enkeltulver, blant annet i Agder, Trøndelag og Finnmark.
Vil ha tips fra publikum
Rovdata oppfordrer publikum til å bidra med tips om ulvespor eller observasjoner via Skandobs-systemet eller direkte til Statens naturoppsyn (SNO). Dette kan hjelpe forskerne med å avklare grensestatus for revirer og eventuelle nyetableringer. Blant ulvvernerne er oppfatningen en annen om dette: Ikke gi opplysninger. Det går ut over ulven til slutt.
– Alle meldinger om spor eller observasjoner av ulv mottas med takk. Dette gjelder spesielt der det er tegn til at ulv kan ha fått valpekull i år, men også for å finne nyetableringer, og avklare grensestatus for ulver som lever i revir nær og på tvers av riksgrensen, sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulveovervåkingen i Statens naturoppsyn.
Sluttrapport kommer i mai
Den endelige rapporten om vinterens overvåking vil bli publisert av Rovdata i mai. Sammen med svenske samarbeidspartnere planlegges en samlet statusrapport for Skandinavia ferdigstilt innen 1. juni 2025.
Ulveovervåkingen fortsetter frem til slutten av mars, og nye funn kan fortsatt påvirke de endelige tallene.