Senere i mai kommer forskerne tilbake med nye funn på havdypet i Framstredet.

Tidligere i mai satte forskningsfartøyet Kronprins Haakon kursen mot Framstredet for å avdekke hemmelighetene som skjuler seg i havdypet. Med på reisen er et internasjonalt team av forskere fra UiT Norges arktiske universitet, som håper å finne hundrevis av nye arter.

For å nå sine mål, vil ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep benytte seg av REV Ocean sitt fjernstyrte undervannsfartøy, ROV Aurora. Dette avanserte utstyret gjør det mulig å samle prøver og filme i områder som tidligere har vært utilgjengelige for forskere.

Kunnskap for fremtiden

– Jeg er spent på å samarbeide med et team av forskere og studenter fra hele verden og med viktige institusjoner, og stolt over at kunnskapen vi har samlet ved UiT så langt har vært avgjørende for å planlegge denne reisen nøye. Innsikten vi får vil ikke bare fremme vitenskapelig forståelse, men vil også være avgjørende for å utvikle strategier for å beskytte planeten vår, sier ekspedisjonsleder Giuliana Panieri.

På grensen til det ukjente

– Ocean Census har en sjelden mulighet til å fordype seg i noen av jordens mest ekstreme og uutforskede leveområder. Disse bemerkelsesverdige miljøene huser en overflod av uoppdaget liv, og vi forventer å avdekke hundrevis av nye arter, fra svamper til koraller, sjøanemoner, snegler, små krepsdyr og dyr som lever av kjemisk energi som skjeggormer, sier vitenskapelig direktør for Ocean Census, Alex Rogers.

En arv for fremtiden

Etter ekspedisjonen vil en taksonomisk workshop bli arrangert ved UiT, hvor den nye samlingen av arter vil bli en verdifull ressurs for fremtidig forskning og bidra til den globale forståelsen av det biologiske mangfoldet i regionen.

Framstredet er et viktig geografisk område i Arktis. Det ligger mellom Svalbard i øst og Grønland i vest. Dette stredet er den eneste dype forbindelsen mellom det Arktiske hav og verdenshavene, spesielt Atlanterhavet, og spiller en kritisk rolle i den globale havsirkulasjonen. Framstredet er også kjent for dynamisk isforhold og er en nøkkelrute for isfjell som driver fra Arktis mot Nord-Atlanteren.

Forskningsskipet RV Kronprins Haakon. Foto: UiT Norges arktiske universitet via NTB Kommunikasjon.