Naturvernforbundet i Oslo og Akershus er bekymring over miljøkonsekvensene knyttet til utbyggingen av det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. I en bekymringsmelding til Statsbygg kritiseres to miljørapporter for manglende kompetanse og potensiell risiko for økt algevekst.
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har rettet en bekymringsmelding til Statsforvalteren i Oslo og Viken samt Bymiljøetaten i Oslo kommune. Meldingen tar for seg utslipp av sjøvann fra sjøenergianlegget til det under oppføring Vikingtidsmuseet på Bygdøy, samt utslipp av overflatevann fra området rundt museet.
Lokalbefolkningen på Bygdøy har tidligere uttrykt frykt for at utslippene kan føre til oppvirvling av miljøskadelige stoffer fra havbunnen i Langviksbukta, som er kjent for å være sterkt forurenset. Multiconsult, som på oppdrag fra Statsbygg utarbeidet en miljørapport i 2021, konkluderte med at utslippene ikke ville medføre økt risiko for miljøet. Dette til tross for at rapporten avdekket at varmepumpen ville slippe ut 75 liter sjøvann per sekund, året rundt. Saken er omtalt av Uniforum.
Algevekst kan bli en realitet
Jan Magnussen, oseanograf og pensjonert forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), har advart om at utslipp av næringsrikt sjøvann kan føre til økt algevekst i bukta. Støtte for hans syn kommer også fra Bente Edvardsen, professor ved UiO, og André Stålstrøm, seniorforsker ved NIVA.
Etter en revidert miljørapport, som påpekte risikoen for økt algevekst, måtte Statsbygg endre sine utslippsplaner. En reserveinntaksledning vil nå bli brukt som primær utslippsledning for sjøvannet, noe som skal eliminere risikoen for økt algevekst. Naturvernforbundet stiller spørsmål ved de faglige vurderingene i begge rapportene fra Multiconsult og krever at fagbiologer og oseanografer involveres for å sikre en korrekt risikovurdering.