Miljøstiftelsen Bellona mener det er behov for at et nytt regelverk for genredigering av planter i EU raskt bør implementeres i Norge.
Det går fram av en omfattende høringsuttalelse som Bellona mulig har levert knyttet til den offentlige utredningingen «Genteknologi i en bærekraftig framtid», som er sendt ut på offentlig høring av Klima- og miljødepartementet.
– Utviklingen innen moderne genteknologi gir samfunnet radikalt nye utfordringer og muligheter knyttet til matproduksjon og klima- og naturkrisen, sier leder for Bellonas bio-team Joakim Hauge.
Med økende befolkningstall og stadig økende press på naturressursene, mener Bellona det er viktig å peke på utfordringer knyttet til matsikkerhet, klimaendringer og bærekraftig ressursforvaltning, i sitt høringssvar til Genteknologiutvalget.
Ny nasjonal strategi
Bellona foreslår en ny nasjonal strategi for bruk av genteknologi i Norge, med fokus på etisk forsvarlighet og bærekraft. Organisasjonen understreker viktigheten av forskning og innovasjon innen genredigering for å takle fremtidige utfordringer som klimaendringer og behovet for et mer bærekraftig matsystem. De peker på potensielle fordeler som lavere klimagassutslipp, økt karbonbinding, mer effektiv matproduksjon, mindre bruk av sprøytemidler og antibiotika, samt forbedret dyrehelse. Bellona advarer mot risikoen ved å avvise genredigeringsteknologi og oppfordrer Norge til å investere i dette feltet.
Videre argumenterer Bellona for at Norge bør harmonisere sitt regelverk for genredigering av planter med EU for å sikre effektiv harmonisering og samordning under matforvaltningen. Dette vil bidra til en mer enhetlig tilnærming til regulering av genredigerte organismer i mat og fôr, både i Norge og i EU.
I rask utvikling
Genteknologiutvalget ble nedsatt av Solberg-regjeringen i 2020 for å utrede spørsmål og komme med råd om genteknologi, nye teknikker og genmodifiserte organismer (GMO).
Genteknologi er i rask utvikling og blir stadig mer aktuell på en rekke områder i samfunnet, samtidig som bruk av den nye teknologien reiser nye etiske problemstillinger.
«Utredningen fra Genteknologiutvalget presenterer en rekke kompliserte spørsmål om risiko og regelverk. For Bellona er det viktig at genteknologiens utvikling og prioriteringer i Norge bidrar i en nasjonal strategi for å nå sentrale klima- og naturmål», uttaler teamleder innen bioøkonomi, Joakim Hauge på Bellonas egne hjemmesider. Der kan du også lese hele uttalelsen fra Bellona om genredigering.