Den norske MAB-komiteen har nylig levert sine innspill til de kommende stortingsmeldingene om klima og naturmangfold. Komiteen, som arbeider under Unesco, fremhever biosfæreprogrammets rolle i å fremme bærekraftig samfunnsutvikling og oppnåelse av FNs bærekraftsmål.
Den norske MAB-komiteen (Man and the Biosphere) understreker i et brev til Klima- og miljødepartementet, viktigheten av å integrere klima- og naturhensyn i all politikk, i tråd med regjeringens politiske plattform.
– Som regjeringen har stadfestet i sin politiske plattform skal klima og natur være en ramme rundt all politikk. Erkjennelsen av at natur- og klimakrisen må løses sammen og samtidig er et premiss for at vi skal kunne igangsette og gjennomføre de riktige og de mest effektive tiltakene å stanse naturtap og bekjempe klimaendringene, sier leder for den norske MAB-komiteen, Tora Aasland, til Klima- og miljødepartementet.
Viktige grep for fremtiden
Komiteen peker på tre sentrale tiltak som må til for å nå natur- og klimamålene innen 2050: integrering av naturverdier i politikk og lovgivning, en natur- og klimavennlig arealpolitikk, samt økt kunnskap og engasjement i samfunnet om miljøpåvirkning og nødvendige atferdsendringer.
Rammer for meldingene
Fra komiteens ståsted må de to meldingene ta hensyn til at natur- og klimakrisen må løses i sammenheng. Dette krever tverrsektorielt samarbeid og en omlegging av økonomiske systemer. Biosfæreprogrammet fremheves som et egnet verktøy for å adressere disse utfordringene.
Arealbruk og internasjonalt samarbeid
Meldingene bør også fokusere på arealbruk som en nøkkel til å nå klima- og naturmålene. Forskning og formidling, som prosjektet «Arealer under press», kan bidra til bedre beslutninger og praksis. Internasjonalt samarbeid, hvor Norge kan ta en ledende rolle, er essensielt for å håndtere klima- og naturkrisen.
Vern og bærekraftig bruk
Komiteen anbefaler at meldingene vurderer andre tiltak enn vern for å sikre naturbeskyttelse, som bærekraftig bruk og forvaltning av biosfæreområder. Disse områdene kan også tjene som modeller for «andre effektive arealbaserte bevaringstiltak».
Prioriteringer for klimameldingen
I tråd med 2050-utvalgets anbefalinger, bør klimameldingen prioritere økonomisk aktivitet som respekterer naturens tålegrenser og fremmer en lavutslippsøkonomi. Forbruket må baseres på bærekraftige prinsipper, og kommunene må styrkes i sin rolle for å oppnå dette.
Rettferdig omstilling
For å sikre en rettferdig overgang til et lavutslippssamfunn, mener komiteen at klimapolitikken må legge til rette for bred medvirkning og inkludere lokalkunnskap og urfolkskunnskap. Biosfæreprogrammet kan spille en nøkkelrolle i denne prosessen.
Tora Aasland, leder for den norske MAB-komiteen, avslutter brevet med å understreke behovet for en styrking av biosfæreprogrammet i Norge og oppnevning av flere biosfæreområder for å sikre naturbeskyttelse.