Trøndelags naturvernorganisasjoner forener krefter mot arealtap og svak naturforvaltning.
I et felles brev til Klima- og miljødepartementet uttrykker natur- og friluftslivsorganisasjoner i Trøndelag bekymring for naturmangfoldet i regionen. Brevet, som er en oppfølging av et innspillsmøte i Trondheim, peker på kritiske utfordringer som manglende helhetlig forvaltning, svak håndheving av Naturmangfoldsloven, og utilstrekkelige incentiver for å bevare natur på kommunenivå.
Organisasjonene, inkludert Naturvernforbundet i Trøndelag og Birdlife Trøndelag, fremhever behovet for en sterkere og mer samordnet innsats for å beskytte regionens naturmangfold. Organisasjonene understreker at selv om klimakrisen krever raske tiltak, må disse ikke gå på bekostning av naturverdier.
– En helhetlig plan er nødvendig for en rasjonell bruk og bærekraftig forvaltning av ressursene i landet vårt. Det krever statlig styring, der naturregnskap blir et viktig redskap. Vi må ha gode kartlegginger som kan legges til grunn for både naturregnskapet og de helhetlige planene, skriver koordinator Fredrik Fredriksen i Forum for natur og friluftsliv i Trøndelag til Klima- og miljødepartementet.
Sjøørret og villaks
De viser til faggrunnlaget «For naturen» som et viktig rammeverk for den kommende stortingsmeldingen om naturmangfold. Med eksempler fra Trøndelag, som vindkraftkonsesjoner og nedbygging av bløtbunnsområder, illustreres konsekvensene av dagens system.
– Sjøørret og villaks opplever en sterk nedadgående trend i Trøndelag, hvor påvirkning fra lakseoppdrett trekkes frem som den største årsaken. Likevel fortsetter man å ekspandere oppdrettsvirksomheten, og attpåtil utvide det til svært risikofylt torskeoppdrett, både overlappende steder, men også forsøksvis i nye fjordsystem. Vegbygging og bekkelukking i landbruket er også store årsaker til at særlig sjøørretten sliter, opplyser organisasjonene.
Tiltak for å bevare
Organisasjonene foreslår en rekke tiltak for å bedre situasjonen. Blant annet etterlyses en helhetlig nasjonal arealpolitikk, strengere krav til konsekvensutredninger, og en mer naturvennlig skogbruk. De påpeker også behovet for å styrke kunnskapen om skogens karbonlagre og å sikre en bærekraftig forvaltning av skogressursene.
Videre fremheves viktigheten av å restaurere forringede økosystemer og å innføre strengere reguleringer for oppdrett. Brevet avsluttes med en oppfordring til Klima- og miljødepartementet om å ta hensyn til de foreslåtte tiltakene i arbeidet med stortingsmeldingen om naturmangfold. Organisasjonene uttrykker et sterkt ønske om å se konkrete forbedringer i forvaltningen av naturressurser i Trøndelag og Norge for øvrig.