Forskere har lenge bekymret seg for om isen i Vest-Antarktis har nådd et vippepunkt, der smeltingen blir uopprettelig. En ny studie fra EU-prosjektet TiPACCs, koordinert av NORCE, har kastet lys over dette viktige spørsmålet.
Vippepunkter i klimasystemet refererer til kritiske terskler der små endringer kan utløse raske og irreversible forandringer i naturen. Det har vært en bekymring blant forskere om smeltingen av isen i Vest-Antarktis allerede har krysset et slikt vippepunkt, noe som ville føre til uopprettelig isavsmelting selv om klimapåvirkningen ble redusert.
Forskningen ledet av Petra Langebroek, en forsker ved NORCE tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning, gir noen viktige innsikter. Studien har brukt avanserte klimamodeller for å undersøke om den pågående smeltingen av isen i Vest-Antarktis er reversibel, melder ABCNyheter og Forskning.
Resultatene indikerer at isen ennå ikke har nådd et vippepunkt. Smeltingen er så langt reversibel, noe som gir håp for å håndtere klimaendringer.
Klimaendringer er årsaken
Petra Langebroek oppsummerer funnene ved å forklare at «Issmeltingen vi ser i Amundsen-havet i Vest-Antarktis, er ikke fordi vi har passert et vippepunkt, men fordi vi har et for varmt klima.» Dette er en viktig påminnelse om at klimaendringer spiller en sentral rolle i isens smelting i dette området.
For å avgjøre om smeltingen var reversibel, brukte forskerne klimamodeller som simulerer situasjonen ved å legge til ekstra press på isen over en periode på 20 år. Dette tilsvarte å dytte på en ball og undersøke om det var sterkt nok til å få den til å rulle over kanten.
Berggrunnens betydning
Studien understreker også betydningen av berggrunnen under isen i Vest-Antarktis. Mye av innlandsisen hviler på berggrunnen langt under havet. Linjen der isveggen møter havvann kalles grunningslinjen.
Isbremmer, som er ismasser som flyter på havet og ikke er i kontakt med berggrunnen, spiller også en rolle. Hvor raskt isen trekker seg tilbake, avhenger av berggrunnens topografi. Smelteprosessen kan gå raskere når isen krysser en bakketopp og begynner å gå nedover. Stabiliteten av isen er også påvirket av isbremmene.