Bli abonnent og les videre!

Velg et abonnement for å lese FAUNA+.

Allerede abonnent, logg inn her.
Din e-postadresse er sikker hos oss.

Et stort kattedyr, identifisert som en ulovlig serval, har blitt observert vandrende gatelangs på Sørstrøno i Bjørnafjorden kommune. Myndighetene vurderer nå å avlive dyret.

Miljødirektoratet og Mattilsynet har blitt involvert i saken etter at observasjonene av det eksotiske kattedyret ble rapportert. Nils Kristian Grøvik, seniorrådgiver i Miljødirektoratet, bekrefter at de jobber med en anmeldelse av forholdet og forventer å sende den inn i løpet av uken, melder BA.

På grunn av kattedyrets art og det faktum at det er ulovlig å holde slike dyr som kjæledyr i Norge, ser Grøvik få alternativer for hva som skal skje med dyret dersom politiet følger opp anmeldelsen.

– Privat hold er ikke aktuelt, fordi det er forbudt og fordi det ikke er god dyrevelferd. Retur til opprinnelseslandet i Afrika er heller ikke aktuelt, fordi den mest sannsynlig ikke vil overleve, og fordi vi ikke vet hvor i Afrika dyret er fra, uttaler Grøvik.

Han legger til at avlivning er den eneste forsvarlige utveien og at det er vanlig praksis når folk importerer ulovlige dyr.

Før det kan tas noen beslutninger om dyrets skjebne, vil Miljødirektoratet møte Mattilsynet for å diskutere ulike hensyn. Etter anmeldelsen vil det være politiets ansvar å håndtere situasjonen og hente dyret. Miljødirektoratet har ingen myndighet til å etterforske eller aksjonere i slike saker.

Det er for tiden ukjent hvor kattedyret befinner seg, men det antas å være hos eieren i Os. Mattilsynet vil ha et møte med Miljødirektoratet senere denne uken for å få mer informasjon om saken.