Etter at Aktivt Rovdyrvern (ARV) testet en liten leketøysdrone, valgte Øst politidistrikt å stenge luftrommet over terrenget som Statsforvalteren hadde avsatt til lisensjakt på ulv.

– Tenk at ARV forårsaker stengning av luftrom for å skjerme sårbare jegere. Med et leketøy!

Det sier styremedlem Ida Skjerden i ARV i en kommentar til Fauna.no.

Rømskog-Aurskog-Hølands jaktlag opplevde en uvanlig hendelse under lisensjakten på ulv i januar. De fikk politiet til å stenge luftrommet over jaktområdet. Årsaken var en leketøysdrone som ble fløyet i området, noe jegerne fant forstyrrende.

Hendelsen utspilte seg i skumringen over søndre del av Langvann, hvor det ellers var helt stille.

Ida Skjerden er styremedlem i Aktivt Rovdyrvern (ARV).

– Det sier også noe om tette bindinger mellom jaktlag, politiet og Statens naturoppsyn når jaktlaget bare trenger å knipse, så ligger det en stengning av luftrommet på bordet, på sviktende grunnlag.

– Rømskog-Aurskog-Hølands jaktlag fikk politiet til å stenge luftrommet over jaktområdet under lisensjakta på ulv i januar. Begrunnelsen er sårbare jegere som ikke kunne akseptere at ARV lekte seg med en CE-merket leketøysdrone litt i kveldinga den 14. januar, sier Skjerden.

Tette bånd

Jaktlaget hevdet at de sårbare jegerne ikke kunne akseptere at noen «lekte seg» med en CE-merket leketøysdrone i området. Skjerden opplyser at de er overrasket over at deres aktivitet førte til en slik reaksjon fra politiet, og mener det er for lett for jaktlag å få gjennomslag for sine ønsker hos myndighetene.

Ida Skjerden i ARV peker på det hun mener er tette bånd mellom jaktlaget, politiet og Statens naturoppsyn. Hun mener det er for lett for jaktlaget å få gjennomslag for sine ønsker hos myndighetene, selv på et sviktende grunnlag.

Leketøy

Leketøysdronen til ARV var i lufta den 14. januar, og den 17. januar klokka 07:20 fikk styremeldlem Hege O’Wiidt en epost fra politiet, med tittelen «Luftromsrestriksjoner i jaktområdet».

– Ønsker å orientere dere om at det av Politiet i Øst politidistrikt er besluttet innføring av luftromsrestriksjoner i jaktområdet som er satt av Statsforvalteren. Dette er meldt inn til Avinor, skrev Ann Elisabeth Svanberg i politiet. Politiet hadde satt 2500 fot som høyderestriksjon i sitt vedtak.

Hege O’Wiidt er styremedlem i Aktivt Rovdyrvern (ARV).

Samtidig opplyste politiet at disse etatene var unntatt fra droneforbudet: Alle nødetater, Forsvaret, Statens naturoppsyn og Statsforvalteren.

– Bakgrunnen for orienteringen er å gjøre dere kjent med at bruk av droner innenfor dette området ikke er lov. Jeg velger å orientere dere da dere er Politiets kontaktpunkt inn mot gruppen, skrev politioverbetjent og miljøkoordinator Ann Elisabeth Svanberg i Øst politidistrikt til ARV.

ARV ba den 22. januar om innsyn i politiets dokumenter angående stengningen av luftrommet, og dette ble ARV lovet svar på innen en ukes tid.

Dette er søknaden som politiet i Øst politidistrikt fikk tilsendt. Målet var å få droneforbud i områdene der ulvejegerne ferdes.

Søkte om dronetillatelse

ARV søkte Luftfartstilsynet om tillatelse til å bruke en CE-merket leketøysdrone under 250 gram med kamera for sporing av rovdyr i utmarksområder, og til navigasjon og dokumentasjon av ruter under turer. Dronen skulle operere under 120 meter høyde og alltid innen synsrekkevidde av operatøren, i tråd med Luftfartsdirektoratets retningslinjer.

Organisasjonen forsikret at ingen dyr vil bli forstyrret og at ingen identifiserbare bilder eller videoer av personer eller private eiendeler vil bli tatt eller bevart. De opplyste dessuten at all bruk av dronen vil overholde Datatilsynets personvernregler for leketøysdroner.

ARV ba derfor om bekreftelse fra tilsynet på at de har forstått regelverket korrekt og at dronen kan brukes til det beskrevne formålet, og la ved et bilde av dronens merke for referanse.

I et svar fra Luftfartstilsynet 22. januar opplyser inspektør Karine Borgerud, i seksjon for ubemannet luftfart, at det finnes spesifikke unntak for registreringskravet for droner. Dette unntaket gjelder for droner under 250 gram som ikke er utstyrt med kamera, og for droner som er tydelig merket som leketøy.

Luftfartstilsynet opplyser at om en drone skal anses som et leketøy, må den være CE-merket i henhold til direktiv 2009/48/EF. Luftfartstilsynet mener at DJI-droner, som er blant de mest populære på markedet, ikke er CE-merket som leketøy.

I tillegg er disse dronene utstyrt med kamera, noe som innebærer et krav om registrering for brukeren. Det advares også om at det finnes flere verneområder i Norge hvor det ikke er tillatt å fly droner.