På toppen av Grønland ble det i juli registrert rekordvarme.

I en kommentar fra Danmarks meteorologiske instututt skriver Grønland seg nå inn på listen over områder som har opplevd uvanlig vær i juli. Det har til og med med flere værrekorder for varme og nedbør.

Juli 2023 byr flere steder på flere rekorder i den varme og våte kategorien. Varmen har særlig dominert i Sør-Grønland og midt på innlandsisen ved den amerikanske forskningsstasjonen; Summit Camp.

På toppen

Summit ligger på toppen av innlandsisen, i tre kilometers høyde over havet. På grunn av høyden er det nesten alltid frost her. Den 20. juli passerte maksimumstemperaturen akkurat null grader.

Lenger nede langs sørvestkysten av Grønland, slo bygda Paamiut også varmerekord med 8,0 grader i middeltemperatur – 0,1 grad over tidligere rekord fra 1958, og 1,6 grader varmere enn klimanormalen (1991-2020).

I bygda Ikerasassuaq på Sør-Grønland ble det den nest høyeste middeltemperaturen på 8,7 grader registrert. Det er 1,6 grader over klimanormalen på 7,1 grader, med god avstand opp til rekorden fra 2005 på 9,9 grader.

Også i Narsarsuaq på Sør-Grønland ble det den nest varmeste juli med 12,8 grader. Rekorden på 13,0 grader er fra 2012. Klimanormalen er på 11,1 grader.

Tre ganger mer nedbør

I Kangerlussuaq sørvest på Grønland feller det normalt under 30 mm nedbør i juli, men endte med 90 mm nedbør. Dermed endte måneden som den våteste juli siden målingene startet i 1976, melder Danmarks meteorologiske institutt.

Kangerlussuaq er normalt et meget tørt sted og ligger i den såkalte arktiske ørkenen. Bygda ligger delvis et stykke inne i landet, hvor fronter sjelden når inn. På kysten langs sørvestkysten er det generelt våtere, men også her har det vært langt våtere enn normalt.

I Aasiaat ved vestkysten og Diskobukten ble det til mer enn fire ganger så mye regn i forhold til normalt. 114,5 mm i nedbørmåleren var ikke nok til å slå den gamle rekorden fra 1959 på 121,4 mm.