Bli abonnent og les videre!
Tingvoll kommune har offentliggjort en rapport og en e-post som omhandler den fatale skadeskytingen av ei gaupe i midten av august.
Som Fauna.no har skrevet om tidligere, startet denne saken med at en jeger fra et fellingslag løsnet skudd mot ei gaupe, men at skuddet traff så lavt at det lå igjen bein fra gaupa da jegerne undersøkte området.
Senere ble det også kjent at fellingslaget ville bruke hund for å felle den dødsdømte gaupa.
Forsøket på skadefelling av den aktuelle gaupa, endte med at gaupa forsvant, mens beinrester og pels lå igjen på fellingsstedet.
Skadefellingsleder Mads Endre Gjellan skriver i sin rapport av 15. august 2023 at det var tatt ei rådyrgeit ved 19-tiden om kvelden. Det ble satt opp viltkamera for å kartlegge gaupa, som etter sigende skulle ha tatt husdyret. Rapporten er nylig blitt gjort kjent.
Gaupe kom tilbake
Kort tid etterpå var gaupa i området igjen. Ifølge rapporten fra skadefellingslederen skal gaupa ha angrepet tre kalver, men det opplyses ikke noe om det oppsto skader på disse husdyrene.
Gjellan var på plass med børse rundt klokka 20 samme kveld, og opplyser at han forsøkte å finne ut om det var «bevegsler» i det området han trodde gaupa kunne være.
Brukte «termisk spotter»
Et kvarter senere fikk han besøk av en person som hadde med seg så såkalt «termisk spotter». Med den kunne de se at gaupa lå bak noen einer i området. Gaupa kom etter hver fram fra skjulestedet sitt, «og så nedover mot rådyrgeita», som det heter i rapporten.
«Skuddet ble avfyrt rundt klokka 22.00. Følte selv at skuddet var bra. Prøvde da å se med spotter om vi så dyret ikke. Så det ikke, så vi gikk rolig bort til plassen for å undersøke».
Mann med hund
– På skuddstedet fant vi noe pels og beinbiter, men ingen tegn til blod, skriver skadefellingslederen.
Han kontaktet deretter en mann med hund, i tilfelle det skulle bli behov for ettersøk. Statsforvalteren ble ellers informert om det fatale skuddet, ved 23:45-tiden samme kveld.
Skytteren forsøkte å se etter blod der gaupa ble påskutt, og fant blod under en meter fra der gaupe ble skutt.
Søket etter gaupa startet samtidig som Statsforvalteren ble informert, men søket ble delvis forstyrret av dårlig vær. De mistet dessuten sporet etter gaupa ved en hovedvei, så det var tydelig at den hadde beveget seg bort fra skuddstedet.
Bikkje fra Trøndelag
Etter hvert ble det lagt en plan om å få en mer erfaren søkehund til Tingvoll, fra Trøndelag. Bikkja fra Trøndelag kom til kommunen dagen etter, og det ble gjort et forsøk på å søke lokalt etter den skadeskutte gaupa. Søkehunden markerte flere steder, men fant ikke et godt nok spor å følge. Været natta før hadde dessuten bidratt til dårlige søkeforhold denne dagen.
Etter at det ikke ble gjort noen funn av gaupa, som mest sannsynlig har trukket seg tilbake i skogen med skade i det ene beinet, kom Lars Erling Koksvik inn i bildet, som viltforvalter i kommunen.
Ønsket ikke offentlighet
– Som medlem i skadefellingslaget og kommunens viltforvalter, er det mitt og skadefellingslederens ansvar å håndtere informasjon og eventuell kontakt med media. Tingvoll kommune ønsker at navnene på deltakerne i skadefellingslaget skal unntas offentligheten. Vi har opplevd at skriftlig kommunikasjon angående skadefellingsløyver har blitt brukt av lokalavisen Tidens Krav (TK), og at TK har publisert navnene på de som er registrert. Disse navnene ble fjernet etter at vi tok kontakt med dem. Tingvoll kommune mener det er unødvendig med offentliggjøring av navnene til de som er med i skadefellingslaget. Dessverre er det en del «temperatur» i de offentlige diskusjonene knyttet til skadefelling og rovvilt, spesielt på sosiale medieplattformer. Dette kan oppleves ubehagelig for medlemmene i skadefellingslaget og gjør det vanskeligere å rekruttere folk til å delta i dette arbeidet. Alle de syv faste medlemmene i skadefellingslaget i Tingvoll har deltatt på skadefellingskurs på Flå og er erfarne jegere.
Det skriver viltforvalteren i Tingvoll kommune i en henvendelse til Statsforvalteren 21. august. Han viser blant annet til at han hadde mottatt et fotografi som ble tatt på skuddpljassen.
Vil overlate felling til hjortejegere
– Beinbiter tyder på fotskade, opplyser han og viser til at det var veldig mye nedbør i løpet av den aktuelle kvelden og natta.
– Dessverre ser det ut som om skuddet ble noen centimeter for lavt, og at det endte med en fotskade. Publikum er bedt om å melde om observasjoner, og det er mange viltkameraer ute i Straumsnes, slik at det er håp om å få se den og vurdere skaden. Hvis fotskaden er alvorlig bør gaupa avlives hvis muligheten åpner seg. Det kan være ønskelig fra vår side å få en vurdering fra Statsforvalteren på om den kan og bør avlives av lokale hjortejegere under hjortejakt, hvis noen får en halt gaupe på post.
Sender «live»
Han opplyser eller at de i etterkant har vært på post ved rådyrkadaveret. Det er dessuten satt satt opp Reolink viltkamera på kadaveret der gaupe ble skutt, og denne sender live og dokumenterer.
– I tillegg har vi flere kameraer som vi skal sette ut på det som vurderes å være strategiske steder. Foreløpig ser det ut til at det kun er rev som har vært på rådyret, opplyser han videre. Og orienterer om at det vil bli supplert med et fallvilt (rådyr), slik at de kan overvåke skuddplassområdet dersom gaupa kommer tilbake til området.
– Min vurdering er at det er sannsynlig at gaupa vil være forhindret av å jakte selv, og den vil bli sulten og trekke til «lett tilgjengelig» mat. Det kan derfor være grunn for å overvåke området og rådyret en stund framover, skriver viltforvalteren i Tingvoll kommune til Statsforvalteren.
PS: Fauna gjør oppmerksom på at bildet som er benyttet til denne saken, ikke gjelder den aktuelle gaupa som ble skutt på i Tingvoll, men er en jaktsituasjon fra en annen hendelse og jakt.
Dokumenter i saken, der den første er delvis sladdet av Tingvoll kommune:



Og dette er e-posten som viltforvalter Lars Erling Koksvik sendte til Statsforvalteren:


Dette er vedtaket fra Statsforvalteren, som tillot skadefelling av gaupe i Tingvoll kommune (ekstern lenke).