Dette innholdet er for abonnenter

Vennligt abonnér for å få tilgang.
Din e-postadresse er sikker hos oss.

En gaupe har blitt offer for en ulykksalig hendelse under pågående gaupejakt i Tingvoll. Den kan gå halt eller uten den ene foten, ettersom det ble funnet beinrester fra dyret der det ble skutt på.

Viltforvalteren i området, Lars Erling Koksvik, beskriver situasjonen som «veldig kjedelig». Gaupejakten i Tingvoll har blitt intensivert på grunn av betydelige sauetap, hvor over hundre lam har falt som bytte for gaupen denne sommeren. Med flere dokumenterte angrep på sauer har Statsforvalteren utstedt tillatelser for jakt i områder der sauekadaver er funnet og gaupe er fanget på viltkamera.

Gaupe ble skutt

Til tross for omfattende innsats fra jaktlagene, har det ikke vært synlige spor av gaupene. Situasjonen tok en uventet vending da en gaupe ble skutt og såret under jaktaktivitetene. Hendelsesforløpet ble delt av viltforvalter Lars Erling Koksvik.

– Vi fikk melding om et rådyr som var tatt – sannsynligvis av gaupe – på Ødegård, sier han til Tidens Krav. Til tross for at dette området lå en god avstand fra de opprinnelige jaktområdene, hadde jaktområdet og tidsrommet allerede blitt utvidet.

Etter meldingen om det tatte rådyret ble jaktlaget informert om en gaupe som var sett i samme område, til og med i dagslys, kort tid etter funnet av det døde rådyret. Jaktlaget reiste umiddelbart til området for å undersøke.

Halt eller uten ben

Det tragiske øyeblikket oppsto da jaktlaget fikk øye på gaupa. Ifølge Koksvik så de ikke noe da, men i kveldingen fikk de se en gaupe. Et skudd ble avfyrt mot gaupe, men det traff sannsynligvis for lavt og traff foten til dyret. Hår og beinrester funnet på stedet vitner om skadene, men det er usikkert om gaupa nå er halt eller har mistet en fot.

Koksvik legger vekt på at jaktlaget umiddelbart informerte Statsforvalteren og Staten Naturoppsyn om skadeskytingen. En rapport om hendelsen vil bli utarbeidet så snart som mulig.

Å treffe mål nøyaktig på en gaupe er en utfordring, påpeker Koksvik. En gaupe har en ganske liten kropp, og det er ikke så lett å treffe helt rett, forklarer han.