Senter mot marin forsøpling (Marfo) fortsetter i Svolvær når de blir innlemmet i Miljødirektoratet fra 1. januar 2024.
Dette vil samle arbeidet mot forsøpling under én etat og styrke det nasjonale arbeidet med å redusere forsøpling og plastforurensning i naturen.
De 17 medarbeiderne i Marfo vil ta med seg den kompetansen og det gode arbeidet de har bygd opp gjennom fem år når kjernevirksomheten blir innlemmet i Miljødirektoratet.
– Miljødirektoratet får nå en egen seksjon i arbeidet mot marin forsøpling. Det vil styrke det nasjonale arbeid med å redusere forsøpling og plastforurensning i naturen, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.
Fra egen etat til Miljødirektoratet
Marfos hovedformål er å være et kompetansesenter for renere hav gjennom redusert marin forsøpling. Sentrale oppgaver de tar med seg inn i Miljødirektoratet er kunnskapsoversikt om forekomst og opprydding av marin forsøpling, koordinert opprydding, faglig rådgivning og formidling, samt noe internasjonalt arbeid relatert til dette.
De vil også lede et statlig samarbeidsforum for opprydding av marin forsøpling og et samordningsråd nasjonalt, saksbehandle tilskuddsordning mot marin forsøpling, forvalte verktøyene «Rent hav» og «Rydde» som tilrettelegger for koordinert opprydding, koordinere arbeidet med overvåking av marin forsøpling på Ospar-strender, og formidle kunnskap om marin forsøpling og opprydding til relevante målgrupper.
Fortsetter i Svolvær
Selv om Senter mot marin forsøpling opphører som et eget forvaltningsorgan når omstillingen trer i kraft 1. januar 2024, vil de miljøfaglige oppgavene inngå i en nyopprettet seksjon. De ansatte vil fortsatt ha kontorsted i Svolvær.Tags: Marfo, Miljødirektoratet, marin forsøpling, plastforurensning, Svolvær