Norges bestandsmål for ulv er unikt lavt på global skala, og dette kan ha alvorlige konsekvenser for artens overlevelse. Det skriver forsker Petter Wabakken på nettsidene til NOAH.
Petter Wabakken er en norsk prosjektleder for det skandinaviske ulveforskningsprosjektet Skandulv. Han er også førsteamanuensis ved fakultetet for anvendt økologi, landsbruksfag og bioteknologi ved Høyskolen Innlandet.
Han skriver at Artsdatabanken i Norge har klassifisert den norske delbestanden av ulv som «kritisk truet». Dette er den høyeste og mest alvorlige graden av truethet, der neste kategori er regionalt utdødd. Ulv er den eneste av de store landlevende pattedyrartene i Norge som av Artsdatabanken er gitt denne klassifiseringen.
Ulv i ulvesonen
Han viser videre til at den norske ulvesonen utgjør om lag fem prosent av Norges landareal og kun her tillater norsk forvaltning ulv å leve i flokk og reprodusere seg. Ulv er en svært sosial rovdyrart, som foretrekker å leve i flokker eller par. Flokker og par lever stasjonært innenfor egne avgrensede revir, der de blir godt kjent med lokale forhold og en betydelig mengde forskning har dokumentert at ulv aktivt forsøker å unngå kontakt med mennesker.
Utfordringer ved lavt bestandsmål
I motsetning til i Sverige og andre europeiske land med ulv, er gjeldende norske bestandsmål ikke på forhånd vurdert av uavhengige biologiske fagmiljøer, men kun vedtatt politisk uten slik forutgående uavhengig evaluering eller råd. Globalt er trolig det norske bestandsmålet for ulv unikt lavt.
Ulovlig jakt og innavl
Innavl og omfanget av illegal avliving er de to viktigste utfordringene og truslene med tanke på langsiktig overlevelse og bevaring av nåværende skandinavisk ulvebestand. SKANDULV’s forskning har vist at ulovlig jakt lenge har vært den akutt viktigste dødsårsaken for ulv i Skandinavia.
Brukes kunnskapen
Det verserer mye sprikende og uklar informasjon, betydelige faktafeil og fake-news som nesten ikke korrigeres. For eksempel råder det en oppfatning av at ulv generelt er nærgående, mens omfattende forskningsbasert kunnskap om skandinaviske ulvers adferd strider mot dette og blir i liten grad formidlet.
Her kan du lese hele artikkelen.