Brunnen kalk er en type kalk som brukes i forskjellige sammenhenger, inkludert rensing og regenerering av brønner, rørledninger og beholdere (semanticscholar).
Tester brunnen kalk i Haugesund havn
Brunnen kalk er brukt som et middel for å bekjempe den invasive arten hamnespy. Når brunnen kalk kommer i kontakt med vann, utvikler det varme og blir surt. Denne reaksjonen er skadelig for hamnespy, en type sjøpung som ikke naturlig hører hjemme i norske farvann.
I laboratorietester har bruk av brunnen kalk resultert i en dødelighet på 98 prosent hos sjøpungen. Forsøkene med brunnen kalk mot hamnespy i Haugesund havn har involvert to metoder. Først hengte forskerne opp matter langs den hamnespyinfiserte betongkaia i Haugesund.
I disse mattene er det lommer som er fylt opp med kalk. Disse skal henge i direkte kontakt med hamnespyet i 24 timer.
I det andre forsøket la dykkere ut et lag med kalkpartikler i et utvalgt område. Det ble brukt en egenutviklet «pyramide» for å beskytte dykkerne mot stoffet.
Det er viktig å merke seg at mens brunnen kalk kan være effektiv mot hamnespy, kan det også ha negative effekter på andre organismer. Derfor er det nødvendig med videre forskning og testing for å sikre at bruken av brunnen kalk er både effektiv og trygg for det bredere marine økosystemet.