Overvåkings- og kartleggingsprogram SEAPOP ble opprettet i 2005 for å overvåke og kartlegge norske sjøfugler.

Deres viktigste oppgave er å fremskaffe og vedlikeholde grunnleggende kunnskap om sjøfugl for å bidra til en bedre forvaltning av disse marine miljøene.

Arbeidet i SEAPOP organiseres og utføres av personell fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Norsk Polarinstitutt (NP). Programmet er så langt finansiert av Klima- og miljødepartementet (KLD), Olje- og energidepartementet (OED) og Offshore Norge.

Overvåking og kartlegging

SEAPOP har etablert 13 nye nøkkellokaliteter fra Spitsbergen i nord til Agder i sør for overvåking av populasjonsutviklingen hos sjøfugl. Programmet har også som mål å gjennomføre detaljert kartlegging av utbredelsen av hekkende, rastende og overvintrede sjøfugl langs hele den norske kystlinjen og på Svalbard.

Spesielle studier

SEAPOP finansierer også en rekke mer spesialiserte, korttidsstudier på sjøfugløkologi og habitatbruk. Disse studiene retter seg mot arter som er spesielt sårbare overfor visse miljøpåvirkninger eller som på en eller annen måte er spesielt interessante eller verdifulle med hensyn til bevaring.

Publisering

Nettstedet til SEAPOP publiserer resultater generert av programmet. Selv om kun brukere med spesiell tilgang kan laste ned rådata, er en stor mengde opparbeidet informasjon og data på sjøfuglers utbredelse og hekkesuksess gjort fritt tilgjengelig.