Regjeringen lanserer en ambisiøs plan for å bevare Norges naturmangfold. Vil dette være nok til å sikre fremtiden for våre truede arter?
Norges nye handlingsplan for naturmangfold har blitt presentert av klima- og miljøminister Tore O. Sandvik og landbruks- og matminister Geir Pollestad. Planen, som er en del av stortingsmeldingen “Bærekraftig bruk og bevaring av natur”, setter fokus på hvordan vi kan bruke og bevare naturen på en måte som sikrer både dagens og fremtidige generasjoner.
– Måten vi lever og bruker naturen på, påvirker naturmangfoldet. Viktige næringer rundt omkring i landet er direkte avhengig av naturen. Derfor er bærekraftig og god forvaltning helt avgjørende, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (bildet) i en uttalelse.
Trusler mot norsk natur
Norsk natur står overfor mange utfordringer, inkludert bit-for-bit nedbygging, klimaendringer, fremmede arter, overhøsting og forurensning. Regjeringen ønsker å styrke innsatsen for å beskytte våre naturlige ressurser ved å innføre en mer helhetlig og systematisk tilnærming til naturpolitikken, går det fram av en pressemelding fra regjeringen.
– Hver enkelt handling som skader natur er ofte både legitim og kan ha gode motiver, men summen av påvirkninger kan bli for mye. Derfor foreslår regjeringen en mer systematisk og helhetlig måte å jobbe med natur på, innenfor det naturmangfoldet tåler. Vi skal bruke og forvalte naturen slik at vi kan fortsette å leve både av den og med den i uoverskuelig fremtid, sier Sandvik.
Ambisiøse bevaringsmål
Regjeringen har satt et mål om å bevare 30 prosent av Norges landareal innen 2030, inkludert Svalbard og Jan Mayen. Dette målet inkluderer både vern og andre effektive arealbaserte bevaringstiltak. Videre vil regjeringen vurdere hvordan et tilsvarende mål kan fastsettes for havområdene.
Kommunenes rolle i bevaring
Kommunene spiller en viktig rolle i arbeidet med å bevare norsk natur. Regjeringen ønsker å gi kommunene bedre verktøy og rammer for å lede an i dette arbeidet, inkludert bedre tilgang til naturdata, kartløsninger og veiledning.
– Vi innfører en systematikk i arbeidet som har vært savnet frem til nå. Vi setter en retning og får på plass verktøy som gjør det lettere å løfte arbeidet med natur høyere på agendaen. Summen av de tiltakene og virkemidlene vi kommer med i meldingen vil bidra til at natur blir en ramme for all politikk, sier Sandvik.
Internasjonalt engasjement
Handlingsplanen er også Norges bidrag til det kommende naturtoppmøtet i Colombia, hvor landene forventes å oppdatere sine handlingsplaner i tråd med den globale naturavtalen vedtatt i Montreal i 2022.