Natur og Ungdom krever at jordvernet blir styrket i Norte, og at nedbygging av matjord blir forbudt.

Bare 3,5 prosent av Norges landareal er egnet for matproduksjon, viser Natur og Ungdom til. Matjorda er en knapp ressurs som vi trenger for å produsere maten vi spiser, mener organisasjonen. Likevel er den under press fra nedbygging.

Trusler mot matjorda

Organisasjonen mener at matjorda skal være godt beskyttet mot nedbygging, men samtidig bommer Norge totalt på jordvernstrategienes mål om hvor «lite» jordbruksarealer som skal bygges ned hvert år.

Et eksempel de viser til er fra 2015, da regjeringen vedtok en ny jordvernstrategi hvor nedbygging skulle begrenses til 4000 dekar årlig, men året etter ble hele 9800 dekar jordareal bygget ned.

De viser ellers til Riksrevisjonens konklusjon tidligere i høst:– Det er kritikkverdig at arealressursene i jordbruket ikke forvaltes på en fullt ut bærekraftig måte, blant annet ved at betydelige jordbruksarealer av god kvalitet omdisponeres og bygges ned.

Hva er jordbruksarealer?

Jordbruksarealene i Norge kan deles inn i tre hovedkategorier:

  • Fulldyrka mark, som utgjør 3/4 av Norges jordbruksarealer, er jorder som kan pløyes og brukes til dyrking av grønnsaker eller korn.
  • Overflatedyrka mark utgjør knappe 3 prosent av jordbruksarealene og er områder hvor jorda er ryddet og jevn nok til at det er mulig å høste med maskiner, men hvor jorda er for grunn til å kunne pløyes.