Stadig flere nordmenn er bekymret for tap av natur og ønsker aktiv politisk handling. En fersk undersøkelse viser at 7 av 10 mener at kommuner med bynær natur bør innføre egne markagrenser.
En Ipsos-undersøkelse fra 2023 viser at halvparten av nordmenn mener det tillates for mye utbygging i naturen i Norge. Dette er en økning fra 41 prosent i 2021. For å begrense nedbyggingen mener mange at kommuner med bynær natur bør innføre egne markagrenser.
Støtte til markagrenser
Hele 72 prosent sier at de mener alle kommuner med by- og tettstedsnær natur bør innføre varige utbyggingsgrenser tilsvarende markagrensa i Oslo, for å sikre folk tilgjengelig natur, uttaler Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Naturkrise krever handling
FN har erklært at verden står overfor en naturkrise. Hovedtrusselen mot naturen, både globalt og her i Norge, er menneskeskapte endringer som følge av bygging av blant annet hytter, veier og energianlegg. Ved hjelp av kunstig intelligens avslørte NRK nylig at det ble gjort hele 44 000 naturinngrep i Norge mellom 2017 og 2022.
Nasjonale retningslinjer
Det er behov for langt tydeligere nasjonale retningslinjer der hensynet til naturen veier mye tyngre enn det gjør i dag. Når regjeringen legger opp til sterkt lokalt selvstyre, må kommunene sikres kompetanse og kapasitet på natur og friluftsliv, og det må som et minimum stilles krav om at alle kommuner kartlegger og lager regnskap for sine naturverdier, sier Lier.