Vestland SV har snudd og vil ikke lengre at sokkelen skal elektrifiseres.

Det skriver NRK, som siterer SV-vedtaket om at «det er uaktuelt å elektrifisere sokkelen med kraft fra land». Og forrige uke sa fylkesutvalget i Vestland nei til at oljefeltene vest for Bømlo skal drives med strøm fra Samnanger. Det skjedde dagen etter at Rogaland Høyre også gjort et vedtak, om at de vil ha en ny gjennomgang av elektrifiseringa av sokkelen.

Saken skal opp i Stortinget i mars, og spørsmålet har blitt aktualisert ytterligere etter at strømprisene har føket i været. Trøndelag Ap har har dessuten vedtatt at de krever et nytt blikk på «den meningsløse» elektrisiferinga av sokkelen.

Gasskraftverk ombord på plattformene har blitt skrotet på grunn av forurensningen som skjer under strømproduksjonen. I alt 16 plattformene skal etter planene få strøm fra land. På seks plattformer er kablene operativ.

Stavanger Aftenblad skrev før jul at strøm fra land er en av de dårligste ideene som er klekket ut i moderne tid. NVE-direktør Kjetil Lund har tidligere sagt at man er i en situasjon der man bør vurdere omfanget av elektrifiseringen.

Dilemmaet er at strøm fra land vil gi lavere utslipp på plattformene, men spørsmålet nå er om man trenger strømmen på land.

Stortingsrepresentant Rasmuss Hansson (MDG) har også uttalt at elektrifiseringen er et vanvittig påfunn.

Ifølge NRK var det MDG som i 2014 og med en samlet opposisjon presse Solbergs regjeringen til å elektrifisere Utsira-høgda.