Var fellingen lovlig eller ulovlig? Nå har departementet konkludert.

Fellingstillatelsen gjaldt for Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum og Åmot kommuner, og ble gitt på tross for sterke protester fra Aktivt Rovdyrvern (ARV), som mener vedtaket går imot norsk lov og internasjonale avtaler.

Miljødirektoratet: – Vedtaket er lovlig fattet

Miljødirektoratet har avgjort klagesaken som ble fremmet av Aktivt Rovdyrvern angående en tillatelse til skadefelling av brunbjørn i Innlandet. Organisasjonen har uttrykt sterk misnøye med Statsforvalteren i Innlandets avgjørelse fra juli 2024 om å tillate felling.

Den opprinnelige tillatelsen ble gitt etter at Statens naturoppsyn (SNO) hadde dokumentert at en sau ble drept av bjørn i Ringsaker. Ifølge beitelaget i området slippes over 14.000 sauer på utmarksbeite, og potensialet for videre skader ble ansett som høyt. Statsforvalteren fattet derfor et vedtak om felling samme dag.

Aktivt Rovdyrvern reagerer kraftig

Aktivt Rovdyrvern har reagert kraftig på vedtaket og påklaget det. Organisasjonen mener at tapet av husdyr var for lite til å rettferdiggjøre felling og at det er usikkert om riktig bjørn ble felt. De argumenterer også for at bjørnen er en utrydningstruet art, og at fellingen strider mot både norsk lov og internasjonale naturvernsavtaler.

– Tapet av husdyr er såpass lite at det ikke oppfyller vilkårene for skadefelling, uttalte organisasjonen. De mener også at fellingen skjedde på bakgrunn av en muntlig tillatelse, noe de anser som problematisk.

– Skadepotensialet er betydelig

Miljødirektoratet har imidlertid valgt å opprettholde Statsforvalterens vedtak. Ifølge direktoratets vurdering var den påviste skaden tilstrekkelig akutt til å rettferdiggjøre felling. Direktoratet påpeker også at området er prioritert som beiteområde, noe som betyr at terskelen for å tillate felling av rovvilt er lavere her enn i andre områder.

– Skadepotensialet i området er betydelig, og vi slutter oss til Statsforvalterens vurdering om at det foreligger en høy risiko for fremtidige skader, heter det i Miljødirektoratets avgjørelse.

Internasjonal avtale på spill?

En av de mest kontroversielle delene av klagen fra Aktivt Rovdyrvern er påstanden om at vedtaket bryter med Naturavtalen, en internasjonal avtale som Norge har forpliktet seg til å følge. Organisasjonen har bedt om at vedtaket ugyldiggjøres, men Miljødirektoratet har avvist klagen og konkludert med at vedtaket er i tråd med både norsk lov og gjeldende forvaltningspraksis.

– Vi finner ikke grunn til å endre Statsforvalterens vedtak om felling av bjørn, står det i Miljødirektoratets konklusjon.

Muntlig tillatelse kritiseres

Et annet punkt som har vekket reaksjoner, er praksisen med å gi muntlige fellingstillatelser. Aktivt Rovdyrvern stiller spørsmål ved hvorvidt denne praksisen er forsvarlig, og mener det svekker muligheten for offentlig innsyn og kontroll.

Miljødirektoratet forsvarer denne praksisen med at det ofte er behov for rask handling i slike saker, og at muntlige tillatelser raskt følges opp med skriftlig dokumentasjon.