Stadig flere nordmenn tar turen ut i skog og mark for å plukke sopp, bær og nyttevekster. Nye tall viser en dobling i antall sopplukkere denne sommeren.

Det har vært en bemerkelsesverdig økning i antall nordmenn som plukker sopp og nyttevekster. I en fersk undersøkelse fra Ipsos, gjennomført for Norsk Friluftsliv, svarte hele 21 prosent av de spurte at de har plukket sopp i sommer. Dette er en dobling fra samme tid i fjor, hvor kun 11 prosent oppga det samme. Interessen for bærplukking har også økt, fra 45 til 56 prosent.

– Det er fantastisk å se disse tallene. Vi har hatt 10 prosent årlig medlemsvekst de siste årene og «alle» vi treffer spør oss om sanking og den spiselige ville naturen. Vi opplever at interessen er økende, men det er ren lykke å få det svart på hvitt. Det er masse nysgjerrighet og engasjement for sanking, og vi tør forutsi at den tradisjonsrike «matauken» er på vei til ny heder og verdighet, sier daglig leder Pål Karlsen i Norges sopp- og nyttevektsforbund.

Viktigheten av kunnskap

Det er ikke bare sopp og bær som har lokket folk ut i naturen. Den største økningen ser vi blant dem som har plukket andre nyttevekster, fra 11 prosent i fjor til hele 24 prosent i år. Selv om det er fristende å plukke alt man finner, understreker ekspertene viktigheten av å ha god kunnskap om artene.

– Hvis du er usikker finnes det både fysisk soppkontroll en rekke steder i landet gjennom høsten, samt digital soppkontroll hvor du kan få hjelp til å identifisere fangsten av en soppsakkyndig, råder Karlsen.

Unge friluftsentusiaster

Ungdommen leder an når det kommer til friluftslivsaktiviteter. Hele 43 prosent av de mellom 18-29 år har sovet ute denne sommeren. De unge har også vært mest aktive innen sykling, klatring, dykking/snorkling og jakt.

– Det er flott å se at folk har vært mye ute i sommer og at de benytter seg av mangfoldet av friluftslivsaktiviteter. Forskning viser at så lite som ti minutter ute i naturen har en positiv effekt på den mentale helsen vår. Det er ikke så mye som skal til før det har god effekt på oss, sier Lier.

Eldre holder koken

Selv om de over 60 år ligger under snittet når det gjelder friluftslivsaktiviteter generelt, viser undersøkelsen en positiv utvikling sammenlignet med fjoråret. Hele 90 prosent av denne aldersgruppen har gått turer i sommer, mot 81 prosent året før. I tillegg har 37 prosent syklet, 40 prosent badet, og 61 prosent har spist ute i naturen.

Oppsummert viser denne trenden at flere nordmenn enn noen gang tidligere finner glede og nytte i naturens spiskammer. Dette gir ikke bare smakfulle opplevelser, men også helsefordeler som kan inspirere enda flere til å utforske skogens mange skatter.