Partiet vil gjøre det dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig, med mål om et nullutslippssamfunn innen 2050.

Venstre har satt seg ambisiøse mål for Norges fremtidige klimapolitikk. Partiet ønsker en fundamental omstilling av energisystemer, forbruksmønstre og naturforvaltning for å møte klima- og naturkrisen. Innen 2050 skal Norge være et tilnærmet nullutslippssamfunn. Dette krever at alle sektorer kutter egne utslipp.

Venstre mener at landet har muligheter til å gå foran og utvikle teknologi som kan tas i bruk internasjonalt.

Økonomiske incentiver og strengere reguleringer

For å få fortgang i det grønne skiftet, vil Venstre kombinere forskning og utvikling med strengere regulering av utslipp. Partiet foreslår økonomiske incentiver for både næringslivet og privatpersoner til å kutte utslipp, går det fram av det første utkastet av program for stortingsperioden 0205 til 2029.

Internasjonalt samarbeid og lokal handling

Venstre mener at både klimakrisen og naturkrisen er internasjonale utfordringer som krever samarbeid mellom nasjonalstater. Samtidig er mange av løsningene lokale. Norge må ta vår del av ansvaret for å leve innenfor naturens tålegrense, mener partiet

Fokus på indirekte utslipp

Mye av Norges utslipp er indirekte, som når vi importerer varer produsert i andre land. Venstre vil utvikle bedre systemer for å måle og redusere disse utslippene.

Partiet mener vi må ta ansvar for de indirekte utslippene vi bidrar til, avslutter talspersonen.

Venstre vil i kommende stortingsperiode:

● Kutte Norges klimagassutslipp med 55 % innen 2030 og 95 % innen 2050 (sammenlignet med 1990), og planlegge for at målene nås gjennom nasjonale tiltak.

● Legge 1,5-gradersmålet til grunn for vår politikk.

● Følge opp anbefalingen fra Klimautvalget 2050 om at klimamålene skal legge føringene for alle politikkområder.

● Produsere mer fornybar energi, og forbruke mindre fossil energi.

● Bruke en kombinasjon av teknologiutvikling, økonomiske tiltak og regulatoriske virkemidler for å nå klimamålene vi har forpliktet oss til.

● Gi kommunene adgang til å ta i bruk alle effektive klimatiltak, som å stille krav til nullutslipp fra anleggsplasser og innføre nullutslippssoner.

● Innføre et forbruksbasert klimaregnskap for å få bedre oversikt over klimautslipp som i dag ikke inngår i norsk klimaregnskap.