Nylig avdekket Mattilsynet at økologiske tomater produsert i Norge inneholder rester av plantevernmidler som ikke er tillatt i økologisk landbruk.

Dette oppsiktsvekkende funnet er en del av et større bilde som Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram har malt av situasjonen for plantevernmidler i norsk mat.

Norge versus verden

Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet, uttaler at det generelt er lavt innhold av plantevernmidler i norskprodusert mat.

– Når man bruker et plantevernmiddel under dyrking, kan man kan finne igjen rester av dette plantevernmiddelet i produktet, sier Sletta, som fremhever at strenge regler er på plass for å sikre trygg mat og korrekt bruk av plantevernmidler.

I 2022 var 60 prosent av de norske produktprøvene uten rester av plantevernmidler, en betydelig høyere andel sammenlignet med importerte produkter. Kun 30 prosent av EU/EØS-prøvene og 37 prosent av prøvene fra resten av verden var uten funn.

Grenseverdier og overskridelser

Mattilsynet utfører i samarbeid med NIBIO årlige kontroller for å overvåke nivåene av plantevernmidler i mat. Av 1.142 analyserte prøver i 2022, ble det registrert 28 overskridelser av grenseverdier. Sletta understreker at overvåkningen viser at mat dyrket i Norge inneholder gjennomgående færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land.

Internasjonale funn og tiltak

Mens norske produkter viste få overskridelser, var det flere alvorlige funn i importerte varer. Ni av disse overskridelsene ble vurdert som en akutt helsefare, og de aktuelle partiene ble trukket fra markedet. Sletta påpeker viktigheten av at virksomheter kontrollerer og stiller krav til importerte produkter, spesielt fra land utenfor EU/EØS.

Økologiske overraskelser

Det var spesielt overraskende at det i to av 151 økologiske prøver ble påvist rester av plantevernmidler som ikke er godkjent for økologisk produksjon. Dette inkluderte tomat fra Norge, noe som reiser spørsmål om praksisene i økologisk landbruk og kontrollrutinene som følger med.