Mattilsynet skjerper kampen mot ulovlig omsetning av produksjonsfisk, og varsler en opptrapping av virkemiddelbruken mot virksomheter som sender produksjonsfisk ulovlig ut av Norge.
Dette kommer etter økende meldinger om brudd på regelverket knyttet til omsetning av ubearbeidet produksjonsfisk. Produksjonsfisk, som er oppdrettsfisk med sår, misdannelser og grove behandlingsfeil, skal ikke omsettes til humant konsum før den har blitt feilrettet av innenlands virksomhet med nødvendig utstyr.
– Dette er brudd på regelverket. Mattilsynet følger opp saker vi varsles om, og vi vil trappe opp virkemiddelbruken hvis vi ser at virksomheter fortsatt bryter regelverket.
En varslet situasjon
Inge Erlend Næsset, avdelingsdirektør for regelverk og kontroll i Mattilsynet, påpeker at situasjonen med mye produksjonsfisk har vært forutsigbar og er innenfor det næringen må ta høyde for i sin produksjon. Andelen produksjonsfisk har økt jevnt fra 5 prosent i 2018 til 15 prosent i 2023, med de høyeste andelene om vinteren.– Vi mener situasjonen i dag med mye produksjonsfisk har vært mulig å forutse, og er innenfor det næringen må ta høyde for i sin produksjon, sier Næsset.
Vil trappe opp virkemiddelbruk
Mattilsynet kan ikke kontrollere alle de mellom 150 og 200 trailerne som daglig lastes med oppdrettslaks for eksport til EU-land eller levering på båt- eller flyterminaler. Derfor forventer de at alle virksomheter følger reglene om innenlands feilretting av produksjonsfisk.
Tilsynskampanjen i fjor avdekket at mange aktører bryter regelverket, og meldinger om fortsatt brudd strømmer inn.
– Vi forventer at alle virksomheter følger reglene om innenlands feilretting av produksjonsfisk. Likevel viste tilsynskampanjen vår i fjor at det er for mange aktører som bryter regelverket, og vi får nå stadig meldinger om at dette fortsatt skjer, sier Næsset.
Opptrappende virkemiddelbruk kan inkludere forbud mot eksport og omsetning, pålegg om tilbaketrekning fra markedet, destruksjon, kassasjon eller båndlegging. Mattilsynet vil også vurdere politianmeldelse i saker hvor dette kan være aktuelt.
– Med bakgrunn i den omfattende oppmerksomheten om saken, tar vi det nå for gitt at alle virksomheter har fått med seg hvilke krav som gjelder. Derfor trapper vi opp virkemiddelbruken overfor de som fortsetter å bryte reglene, sier Næsset.
Målet er å stoppe den ulovlige praksisen, sikre like konkurransevilkår for næringsaktørene, og bidra til kvalitetsforskriftens formål om god kvalitet til forbruker og internasjonal markedsadgang for norsk sjømat.
Dette er produksjonsfisk
I oppdrettsnæringen refererer begrepet «produksjonsfisk» noen ganger spesifikt til fisk som har helseutfordringer, som sår, skader eller sykdommer, som oppstår under oppdrettsprosessen. Disse fiskene krever spesiell oppmerksomhet og behandling for å sikre at de kan komme seg og vokse tilstrekkelig før de eventuelt kan slaktes.
Helseovervåking og behandling
Produksjonsfisk med sår eller andre helseproblemer blir nøye overvåket av oppdrettere og veterinærer. Det er viktig å identifisere årsaken til skadene eller sykdommene for å kunne gi riktig behandling og forbedre fiskevelferden. Dette kan inkludere alt fra medisinsk behandling til forbedringer i miljøforholdene i merdene.
Årsaker til helseproblemer
Helseproblemer hos produksjonsfisk kan skyldes en rekke faktorer, inkludert:
- Dårlige miljøforhold: Dårlig vannkvalitet, feil temperatur eller oksygennivåer kan føre til stress og sykdom hos fisken.
- Høy tetthet i merdene: Overbefolkning kan føre til økt stress, aggresjon og konkurranse om ressurser, noe som kan resultere i skader og sår.
- Parasitter og sykdommer: Lakselus og andre parasitter, samt bakterielle og virale infeksjoner, kan forårsake alvorlige helseproblemer for fisken.
- Feil håndtering: Under håndtering, som ved vaksinering eller sortering, kan fisken bli skadet hvis ikke prosedyrene utføres korrekt.
Forebygging og tiltak
For å forebygge helseproblemer hos produksjonsfisk, er det viktig med tiltak som:
- Riktig fôring: Et balansert og næringsrikt fôr styrker fiskenes helse og motstandskraft mot sykdommer.
- Miljøforbedringer: Optimalisering av miljøforholdene i merdene for å redusere stress og sykdomspress.
- Vaksinasjon: Vaksinering av yngel for å forebygge vanlige sykdommer i oppdrettsfasen.
- Lusekontroll: Effektive strategier for å kontrollere og redusere forekomsten av lakselus.
Konsekvenser for næringen
Fisk med helseutfordringer kan ha en negativ innvirkning på oppdrettsnæringens omdømme og økonomi. Det er derfor i næringens interesse å sikre god fiskevelferd og å håndtere helseutfordringer på en ansvarlig måte.
Produksjonsfisk med sår og lignende helseutfordringer krever altså ekstra oppmerksomhet og ressurser for å sikre at de kan levere et produkt som er både etisk forsvarlig og av høy kvalitet. Oppdrettsnæringen arbeider kontinuerlig med å forbedre praksisene for å minimere forekomsten av slike helseproblemer.
Og som det heter fra Mattilsynet, er det ikke tillatt å sende ut produksjonsfisk med feil ut på det internasjonale markedet, eller ut av landet.