En ny rapport avslører nordmenns kjøttforbruk.
En fersk undersøkelse fra Nibio viser at nordmenn i gjennomsnitt spiste 37,6 kilo rødt kjøtt i fjor. Dette er det laveste nivået siden 1992. Til sammenligning spiste nordmenn syv kilo mer i 2007. Forbruket av hvitt kjøtt har derimot holdt seg stabilt. Rapporten, kalt «Kjøttets tilstand», ble presentert av bransjeorganisasjonen Animalia og tar hensyn til matsvinn og grensehandel.
– Dyrtiden i 2023 har sannsynligvis påvirket matvalgene våre, sier Karianne Spetaas Henriksen, fagsjef for ernæring i Animalia til NRK. Hun legger til at det er for tidlig å si om dette er en langsiktig trend.
En gladsak for klimaet
Miljødirektoratet har tidligere lagt frem tiltak for å redusere norske klimautslipp, der endret matforbruk står høyt på listen. Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, ser positivt på utviklingen.
– Endelig en gladsak for klimaet, sier hun. – Vi må produsere mer av det vi spiser, og fremover vil det være mindre kjøtt og mer grønt. Politikerne må slutte å motarbeide utviklingen og heller støtte økt grøntproduksjon.
Debatten om kjøttfri middag
Tidligere landbruks- og matminister Sandra Borch skapte debatt med sin uttalelse om at «kjøttfri middag ikke er middag». Hun fikk støtte fra kollega Geir Pollestad, som kalte vegetariske konsepter «noe jåleri». Samtidig har norske bønder blitt oppfordret til å redusere produksjonen av kjøtt, noe som har ført til opphopning av kjøtt på fryselager.
– Jeg tror ikke noen bønder liker at kalvene går til slakt før de er slaktemodne, sier Bjørn Gimming, leder i Norges bondelag.
Hvorfor spise mindre rødt kjøtt?
Det finnes flere grunner til å redusere inntaket av rødt kjøtt:
- Helse: Høyt inntak kan øke risikoen for helseproblemer som hjerte- og karsykdommer.
- Miljø: Kjøttproduksjon har stor miljøpåvirkning med høye klimagassutslipp.
- Dyrevelferd: Mindre kjøttforbruk kan gi bedre forhold for dyrene.
- Alternativer: Plantebaserte alternativer som bønner og linser gir samme næringsstoffer.