Naturvernforbundet i Trøndelag har sendt en henvendelse til Miljødirektoratet for å få mer informasjon om verneprosessen for Hotrandeltaet ved Fiborgtangen i Levanger.

De uttrykker bekymring for Hotrandeltaet som helhet, spesielt med tanke på foreslåtte endringer i reguleringsplanen for det tilstøtende området.

Hotrandeltaet er et viktig våtmarksområde som har vært foreslått som et fremtidig verneområde for å sikre naturmangfoldet på lang sikt. Imidlertid har det også vært planer om industriutvikling på deler av området.

Naturvernforbundet i Trøndelag avholdt tidligere i år sitt sitt fylkesårsmøte, hvor Hotrandeltaet var et av temaene som ble diskutert. På møtet ble det blant annet presentert informasjon om våtmarker i Trondheimsfjorden og hvorfor disse er så viktige, samt en kort presentasjon om Hotrandeltaet.

Verneprosessen

Det er ennå uklart hvordan verneprosessen for Hotrandeltaet vil utvikle seg videre, men Naturvernforbundet i Trøndelag har uttrykt et ønske om å ha en kontaktperson de kan henvende seg til i denne saken.

Det er viktig å merke seg at verneprosessen for Hotrandeltaet er en del av en større diskusjon om balansen mellom naturvern og industriutvikling. Dette er en problemstilling som vil fortsette å være relevant i tiden fremover.

Vil kjøpe området

Miljødirektoratet har inngått en intensjonsavtale med Norske Skog om å kjøpe det viktige våtmarksområde ved Hotranelva i Levanger. Hensikten med kjøpet er å verne området, som er av stor betydning for vadefugl, inkludert grønnstilk som hekker der.

Knut Fossum, seksjonsleder for verneområdeseksjonen i Miljødirektoratet, uttalte tidligere at avtalen gir dem muligheten til å sikre viktige deler av våtmarksområdet for fremtiden. Etter at salget er gjennomført, vil de starte en prosess for å verne området.

Området som skal selges av Norske Skog Skogn AS ligger i Hotran på Fibrogtangen i Levanger kommune i Trøndelag. Om lag 200 dekar av et areal som opprinnelig var regulert til industriformål, vil bli solgt til Miljødirektoratet med sikte på vern.

Industri i nærheten

Resten av området nord for Hotranelva vil fortsatt bli brukt til industriformål. Avtalen tar hensyn til Norske Skogs ønske om industriutvikling på deler av området, samt selskapets initiativ til vern i Hotrandeltaet.

Størstedelen av området er aktuelt som et fremtidig verneområde som vil sikre naturmangfoldet på lang sikt. Fossum uttalte at dette er gode nyheter for de mange fuglene i området, som bruker våtmarksområdet til å finne mat store deler av året.

Han understreket at områdevern er et av de viktige verktøyene vi har for å bevare naturmangfold i Norge. Verneprosessen som vil følge etter salget, vil innebære en grundig vurdering av områdets naturverdier og potensielle verneformål, samt innhenting av nødvendig kunnskapsgrunnlag for å utforme et verneforslag.

Bekymret for planene

Naturvernforbundet i Trøndelag har tidligere uttrykt bekymring for utbyggingsplanene ved Hotrandeltaet, et område som er viktig for å bevare livet i og rundt Trondheimsfjorden. De mener at området bør være et naturreservat, ikke bare for dyrene og plantene som lever der, men også for fremtidige generasjoner som ønsker å nyte naturen.

Hotrandeltaet er et av de få gjenværende deltaområdene som fortsatt er relativt intakt, etter at mange andre elvedeltaer i regionen har blitt utbygget for industri, boliger og landbruk. Deltaet er en våtmark som er svært viktig for en rekke fuglearter, sjøørret og små organismer. Det er en del av Trondheimsfjorden våtmarksystem IBA, som er anerkjent som et av de viktigste naturområdene i verden.

Reguleringsplan på høring

Levanger kommune har hatt en høring på forslag til ny reguleringsplan for Hotranområdet. Planen legger til rette for å etablere et nytt stort industrianlegg for Fiskå mølle ved siden av Norske skog. Utbyggingen vil grense til nesten 200 dekar våtmark sør i Hotranbukta, som er kjøpt av Miljødirektoratet med sikte på vern av området som naturreservat.

Naturvernforbundet mener at utbyggingsplanene ikke følger Levanger kommunes egne retningslinjer for å begrense arealtap og gjenbruke arealer for å unngå tap av naturmangfold. De påpeker også at Norge har forpliktet seg til å stanse og reversere tap av natur gjennom FNs naturavtale, og at det er et paradoks at Norge støtter ambisiøse mål internasjonalt, men ikke gjør nok hjemme.

Naturvernforbundet oppfordrer politikerne til å la kommende generasjoner av dyr, planter og mennesker få nyte alt Trondheimsfjorden, elvedeltaet og vassdraget gir i form av næring, økosystemtjenester, karbonlagring og opplevelser. De håper at politikerne vil lytte til nasjonale og internasjonale forpliktelser som skal ta vare på slike områder, melder Naturvernforbundet på sine hjemmesider.