Miljødirektoratet har ennå ikke foreslått spesifikke tiltak for å forbedre forberedelsen til ombruk og materialgjenvinning av grovavfall, til tross for et klart oppdrag fra Klima- og miljødepartementet.
Miljødirektoratet fikk i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å utrede og foreslå forskriftskrav som kunne bidra til økt forberedelse til ombruk og materialgjenvinning av grovavfall. Dette oppdraget var en del av en større innsats for å nå de bindende målene for gjenvinning av materialer i EU’s rammedirektiv om avfall. Det har som mål å gjenvinne 65 prosent materialer innen 2035.
Rapporten, utarbeidet av Mepex Consult AS, ble levert til Klima- og miljødepartementet den 31. januar 2024. Den vurderer ulike virkemidler som kan fremme økt forberedelse til ombruk og materialgjenvinning av grovavfall, men Miljødirektoratet har ikke landet på noen spesifikke tiltak.
Grovavfallets utfordringer
Grovavfall, som inkluderer større husholdningsavfall og lignende næringsavfall som ikke inngår i vanlige henteordninger, representerer en betydelig utfordring i avfallshåndteringen. Dette avfallet består av både rene materialer som tre, papp og plast, og sammensatte artikler som møbler og husholdningsmaskiner, hvor mange av gjenstandene potensielt kan ombrukes.
Tidligere tiltaksanalyse
I 2021 skisserte Miljødirektoratet flere tiltak rettet mot grovavfall, inkludert økt utsortering av potensielt ombrukbare artikler og materialgjenvinning. Disse tiltakene har et samlet potensial på omtrent 2,5 prosentpoeng mot det totale målet, men dataene er usikre, og det er uklart hvilke tiltak som vil være mest kostnadseffektive.
Veien mot 2035
Selv om nye EU-regelverk og teknologiutvikling ventes å ha en positiv effekt på materialgjenvinningen, understreker Miljødirektoratet at det vil kreves ytterligere virkemidler for å nå målene satt for 2035. Dagens måloppnåelse ligger på ca. 37 prosent, noe som indikerer et betydelig gap mot det ønskede målet på 65 prosent.
Miljødirektoratet skal i 2024 vurdere ytterligere virkemidler for å forbedre forberedelsen til ombruk og materialgjenvinning av husholdningsavfall og lignende næringsavfall, inkludert grovavfall. Dette arbeidet vil være avgjørende for Norges evne til å møte fremtidige EU-krav og bidra til en mer bærekraftig avfallshåndtering.