Samtidig som klimatoppmøtet starter i Dubai, er NOAH opptatt av at kjøttindustrien driver lobbyvirksomhet for at politikere skal ignorere at de er en av hoveddriverne bak klimaendringer.
Og klimakonsekvensene av kjøttindustrien er faktisk på agendaen under årets klimatoppmøte, mener NOAH.
NOAH viser til at The Guardian har lekket papirer som avslører hvordan store kjøttprodusenter og lobbyister planlegger å fremme kjøtt- og melkeproduksjon som «klimavennlig» på klimakonferansen COP28 i Dubai.
– FNs klimapanel har utpekt kutt i kjøttproduksjon som et av de viktigste klimatiltakene, og panelets seneste rapport slår fast at det ikke vil være mulig å nå klimamålene uten å redusere kjøttforbruket. Det er urovekkende at enorme kjøttselskaper får innpass på klimatoppmøtet i forsøk på å påvirke beslutningstakere. Politikere i alle land må klare å stå imot dette, og velge det beste for planeten over næringsinteresser, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.
Anbefalinger om kutt
Hun viser til at Miljødirektoratet onsdag kom med anbefalinger om at Norge forplikter seg til å kutte 60 prosent av de nasjonale klimagassutslippene innen 2035. Blant de mest effektive tiltakene nevnt av direktoratet, som også er et av de få befolkningen har direkte innvirkning på selv, finner man reduksjon i kjøttkonsum i tråd med nasjonale kostholdsråd,, mener hun.
– Å redusere kjøttforbruket ble fremhevet som det klart viktigste tiltaket for å redusere ikke-kvotepliktige utslipp av klimagasser i Miljødirektoratets seneste rapport. Å kutte i mengden kjøtt som produseres og konsumeres i Norge er det tiltaket som har minst kostnad for samfunnet, og som ikke har negative sideeffekter.
Mindre arealbruk
Martinsen mener at kjøtt-kutt bidrar til mindre arealforbruk, og mindre press på naturen, samtidig som at det bidrar til mindre lidelse for dyr, og bedre helse for befolkningen.
– Dette er klare faglige råd – og det er uholdbart at den norske regjeringen synes å ignorere dette, og heller se seg som kjøttindustriens talspersoner, sier Martinsen.
Vil ikke redusere
Hun vise til at klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) nylig i et intervju med Nationen sa at han ønsker å nå klimamålene uten å redusere forbruket av rødt kjøtt.
– Å redusere forbruket av kjøtt i tråd med kostholdsrådene er helt nødvendig for natur, helse og dyrevelferd – og for at Norge skal nå klimamålene innen 2035. Det er bekymringsverdig at klimaministeren mangler vilje til å gjøre effektive tiltak for å nå klimamålene. Tiden hvor politikere beskytter kjøttindustrien på bekostning av dyrene, naturen og oss alle, må faktisk ta slutt, sier Martinsen.