En nordisk forsker foreslår å innføre avgift på kjøtt og tilsvarende gi avgiftskutt på grønnsaker.

Forskere foreslår å benytte økonomiske virkemidler for å få forbrukere til å følge nye kostholdsrådene. Forslaget er ment å fremme et sunnere og mer klimavennlig kosthold blant nordboere, men har allerede skapt stor debatt.

Forsker Leneisja Jungsberg ved Nordregio understreker viktigheten av en kombinasjon av politiske virkemidler og insentiver for å endre folks matvaner. Det kom fram under det offisielle nordiske samarbeidet ved Nordisk råd og Nordisk ministerråd.

– Vil man få nordboerne til å forandre sine matvaner, så er det viktig å vurdere en kombinasjon av politiske virkemiddel og insitamenter, sier Jungsberg. Saken er omtalt av VG.

Fem hovedanbefalinger for et sunnere kosthold

Jungsberg har levert en rapport som inneholder fem hovedanbefalinger for hvordan de nordiske landene kan oppmuntre sine innbyggere til å følge de nye kostholdsrådene. Blant forslagene er innføring av skatt på kjøtt og sukker, samt subsidiering av frukt og grønt.

Forskerne mener at tiltakene vil gjøre det lettere for forbrukere å velge sunnere alternativer. I tillegg foreslås det å bruke det offentliges innkjøpsmakt til å fremme sunnere og mer klimavennlige alternativer. Forskerne ønsker også å innføre klimamerking av matvarer, inspirert av Nøkkelhull-merkingen, samt å utarbeide felles nordiske retningslinjer for å begrense markedsføringen av usunn mat.

Tiltakene er ment å bidra til en betydelig endring i nordboernes matvaner, noe som kan ha positive effekter både for helse og miljø.