Mattilsynet avdekker alvorlige avvik i bedøvelsesrutinene ved norske fiskeslakterier. Mange fisk opplever unødvendig lidelse før avliving.
I løpet av 2022 gjennomførte Mattilsynet en inspeksjonskampanje der 28 fiskeslakterier ble kontrollert. Disse slakteriene håndterer oppdrettet laks, regnbueørret, torsk, kveite og røye. Hovedfokuset for inspeksjonen var å sjekke om slakteriene oppfylte kravene til godkjenninger, fiskehelse og fiskevelferd.
Sentrale i produksjonskjeden
Fiskeslakteriene spiller en sentral rolle i produksjonskjeden av oppdrettsfisk, da de årlig slakter flere hundre millioner fisk.
– Derfor må de ha godkjenninger på plass, ha rutiner som forhindrer spredning av sykdommer til villfisk og annen oppdrettsfisk, og sørge for at oppdrettsfisken blir bedøvet og slaktet på riktig måte, sier Lise Rokkones, seksjonssjef for seksjon fiskehelse og fiskevelferd i Mattilsynet i en melding.
Alvorlige avvik
Inspeksjonen avdekket at mange fisk ikke ble ordentlig bedøvet før avliving.
– Dette er alvorlig. Det betyr at mange fisk ble utsatt for store lidelser fordi utstyret for bedøving ble brukt feil og mange fisk ikke ble bedøvet ordentlig, sier Rokkones.
Fremgang på noen områder
På den positive siden viser inspeksjonen en stor fremgang når det gjelder godkjenning av metode og teknisk utstyr for desinfeksjon av avløpsvann. 9 av 10 slakterier hadde ingen avvik på dette punktet. I dag er 26 av de 28 kontrollerte fiskeslakteriene godkjent etter slakteriforskriften.
Rom for forbedring
Til tross for noen positive funn, er det fortsatt mange områder som krever forbedring. For eksempel manglet ti slakterier skriftlig beredskapsplan, noe som er nødvendig for å håndtere en hendelse raskt og riktig. Rokkones mener at Mattilsynet gjennom inspeksjonskampanjen har fått rettet opp i en rekke forhold.
– Det er økt bevissthet og kunnskap om smitterisiko og dyrevelferd, både på fiskeslakteriene og i Mattilsynet. Det viktigste er likevel at ansvarlige på fiskeslakteriene hver dag sørger for å hindre spredning av sykdom og ivaretar dyrevelferden når de slakter fisk, sier Rokkones.