back to top

Skjer for første gang på 30 år

- Advertisement -

En ny rapport avslører nordmenns kjøttforbruk.

En fersk undersøkelse fra Nibio viser at nordmenn i gjennomsnitt spiste 37,6 kilo rødt kjøtt i fjor. Dette er det laveste nivået siden 1992. Til sammenligning spiste nordmenn syv kilo mer i 2007. Forbruket av hvitt kjøtt har derimot holdt seg stabilt. Rapporten, kalt «Kjøttets tilstand», ble presentert av bransjeorganisasjonen Animalia og tar hensyn til matsvinn og grensehandel.

– Dyrtiden i 2023 har sannsynligvis påvirket matvalgene våre, sier Karianne Spetaas Henriksen, fagsjef for ernæring i Animalia til NRK. Hun legger til at det er for tidlig å si om dette er en langsiktig trend.

En gladsak for klimaet

Miljødirektoratet har tidligere lagt frem tiltak for å redusere norske klimautslipp, der endret matforbruk står høyt på listen. Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, ser positivt på utviklingen.

– Endelig en gladsak for klimaet, sier hun. – Vi må produsere mer av det vi spiser, og fremover vil det være mindre kjøtt og mer grønt. Politikerne må slutte å motarbeide utviklingen og heller støtte økt grøntproduksjon.

Debatten om kjøttfri middag

Tidligere landbruks- og matminister Sandra Borch skapte debatt med sin uttalelse om at «kjøttfri middag ikke er middag». Hun fikk støtte fra kollega Geir Pollestad, som kalte vegetariske konsepter «noe jåleri». Samtidig har norske bønder blitt oppfordret til å redusere produksjonen av kjøtt, noe som har ført til opphopning av kjøtt på fryselager.

– Jeg tror ikke noen bønder liker at kalvene går til slakt før de er slaktemodne, sier Bjørn Gimming, leder i Norges bondelag.

Hvorfor spise mindre rødt kjøtt?

Det finnes flere grunner til å redusere inntaket av rødt kjøtt:

  • Helse: Høyt inntak kan øke risikoen for helseproblemer som hjerte- og karsykdommer.
  • Miljø: Kjøttproduksjon har stor miljøpåvirkning med høye klimagassutslipp.
  • Dyrevelferd: Mindre kjøttforbruk kan gi bedre forhold for dyrene.
  • Alternativer: Plantebaserte alternativer som bønner og linser gir samme næringsstoffer.
Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Reagerer kraftig på bjørnedrap i Jarfjord

Slik reagerer organisasjonene på bjørnefellingen i Jarfjord, der en binne med unger angrep en mann.

Skjøt feil bjørn, men stopper ikke oppdraget

Statens naturoppsyn har ikke fått stoppordre i jakta etter en bjørn i Jarfjord.

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

Statens naturoppsyn har skutt feil bjørn i Finnmark.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!