Den pågående debatten om kraftutbygging, rovdyr og reindriftsnæringen i Midt- og Nord-Norge får folk til å tenke nytt foran neste stortingsvalg.
Heidi Andreassen er en av flere som har satt seg til tastaturet og skrevet brev til klima- og miljøminister Andres Bjelland Eriksen (Ap).
– Jeg tenker regjeringen skal være forsiktig med å skape konflikter, noe den nå gjør ved å ofre rovdyr for tamreinnæringen. Det kan øke konfliktene mellom samer og andre i befolkningen, samt øke konflikten til alle oss som opplever tap av arter og natur, skriver Andreassen.
– Vi er mange som skal gå til stemmeurnene ved neste valg. Jeg anser meg selv som sosialdemokrat, men vurderer å stemme på partiet Venstre ved neste valg, tross at det innebærer en borgerlig regjering. Venstre har bra klima- og naturpolitikk sammenlignet med denne regjeringen. Mange vil komme til å gjøre som meg, skriver Heidi Andreassen i sitt brev til statsråden.
Hun viser til debatten mellom Bjelland Eriksen og Foreningen Våre Rovdyr på Dagsnytt 18 i januar. Saken gjaldt utfordringene mellom kraftutbygging og tamreinnæringen i Midt- og Nord-Norge. I den sammenheng har regjeringen kommet med forslag til strakstiltak for å få ned «rovdyrtrykket» i det nevnte området, som Bjelland Eriksen sa. Videre sa han at næringen opplever et stort rovdyrtrykk som han vil ta på alvor. Regjeringen foreslår derfor raskere uttak av rovdyr. Samtidig vil han ha en mer kunnskapsbasert forvaltning, og se på bestandsmålene på nytt.
Ifølge Andreassen forsøkte Bjelland Eriksen seg med å si at bestandsmålet er nådd for jerv og gaupe nasjonalt, og unnlot dermed å si at bestandsmålet for jerv og gaupe i området det her er snakk om, faktisk ikke er nådd.
Trist å lytte til
– Bjelland Eriksens argumenter i debatter generelt er svært nedslående og trist å lytte til. Hans argumenter er paradoksale. Vi har fått en klima- og miljøminister, og en regjering, som av frykt for konflikt med reindriftsnæringen etter Fosen-saken, og i sin iver etter å bygge ut kraftlinjer og vindturbiner, ofrer rovdyr.
Hun viser til at Fosen-saken var en katastrofe, og under denne konflikten ga regjeringen ved Barth Eide samene rett til å skyte flere vadefugl enn tidligere, og de fikk et utvidet område å jakte på midt i hekketiden, ifølge henne.
– Begrunnelsen til Barth Eide skyldes samiske tradisjoner som vårjakt og matsanking. Meg bekjent er det ingen som trenger disse fuglene som mat om våren, men de fikk altså lov til «å ha ihjel» fugler fordi deres forfedre en gang i tiden gjorde dette på våren, skriver hun videre.
Hun mener at argumentet til Barth Eide er så meningsløst at det ikke er til å fatte, midt i naturkrisens tid, og kort tid etter at regjeringen hadde skrevet under naturavtalen i Montréal.
Hun viser at at Bjelland Eriksen kunne fortelle på Dagsnytt 18 at rovdyrtrykket er så stort, ifølge tamreinnæringen, at regjeringen vil gjennomgå strakstiltak på jerv og gaupe, men han nevnte ikke kongeørn som reindriftsnæringen selv har sagt er det største problemet.
– Regjeringen var så ivrige med å komme ut med strakstiltak at de glemte å snakke med Sametinget eller næringen. Kongeørna er som kjent rødlistet og fredet, og vi er mange som er spent på hvordan regjeringen skal håndtere denne problemstillingen.
Konspirasjonsteorier
Andreassen går deretter i sitt brev til Eriksen over til spørsmålet om ulv.
– For få år siden ble det utøvet press blant annet fra Senterpartiet om en ny uavhengig forskning på ulvens opphav i Norge. Konspirasjonsteorier om hybridisering var utbredt blant Senterpartister og i jaktmiljøene. Det ble satt i gang en uavhengig forskningsgruppe, forskning utført av NTNU. Denne utredningen kostet skattebetalerne flere millioner kroner, og tre år senere kom resultatet. Norge har den reneste ulven i verden, og nålevende ulv i Norge er av finsk/russisk herkomst, skriver hun.
Viser til Østmarka
Forskerne konkluderte derimot med at genproblemene hos ulv er så alvorlige at det er en fare for bestandens overlevelse på sikt. Det er en skandale at staten/regjeringen ikke har tiltro til norsk forskning som er ledende i verden når det gjelder rovdyr, og ulv spesielt, skriver hun videre.
– I stedet skyter regjeringen ulven ned til å gjelde kun tre helnorske familiegrupper i Norge, og holder den nede på et kritisk truet nivå. Har det slått denne regjeringen at ulven i Østmarka ikke er et problem for «folk flest» i Oslo området? Tvert i mot vandrer tusener av mennesker i Østmarka regelmessig, ligger ute og synes det er spennende med rovdyr i nærmiljøet de bruker.
Hun har selv hatt et møte med ulven i Østmarka, noe hun mener var en stor opplevelse.
– Lytter du til oss Bjelland Eriksen? Skal vi ha et samfunn der vi skyter eller kvitter oss med alt vi frykter, da har man et stort samfunnsproblem, skriver hun og viser til at Norge har få rovdyr sammenlignet med andre land.
– At denne regjeringen nå ønsker å redusere antallet ytterligere er en skam. Når skal du Bjelland Eriksen ta våre, majoriteten av befolkningens bekymringer på alvor, vi som er bekymret for artenes tilbakegang, sier hun og viser til de rødlistede artene og naturen som bygges ned bit for bit?
Frykt for rovdyr
Hun viser til at regjeringens bruk av ord som frykt og rovdyrtrykk, opplevd av visse grupper av befolkningen er meningsløst å bruke som unnskyldning for å redusere antall rovdyr.
– Jeg bruker det meste av min fritid i naturen.Jeg fotograferer rovdyr i Finland, hvor fototurisme faktisk er en god inntektskilde for mange og gir økt turisme. I Norge er det utmarksbeite som har forrang så å si overalt, på fjellet og i skogen. Det er en alvorlig utvikling, skriver hun og spør statsråden om han lyttet til FNs klimapanel.
– Denne regjeringen går stort sett mot råd fra sitt eget direktorat, noe vi var vitne til i mineralutvinning på havbunnen. Selv EU kritiserte Norges vedtak. Hvorfor lytter ikke denne regjeringen til egen forskning hva gjelder rovdyr?