Den nye viltloven kan åpne for buejakt i Norge, til tross for at 77 prosent av befolkningen er imot.
NOAH har overlevert over 20.000 signaturer til Stortinget og krever at politikerne gjør endringer før loven vedtas.
– Regjeringen har ikke lyttet til veterinærfaglige råd, men er kun ute etter å gjøre jaktinteresser til lags, sier NOAH-leder.
Den 13. mai kommer Stortinget med innstillingen til den nye viltloven, og dyrevernorganisasjonen NOAH er dypt bekymret for konsekvensene. Det foreløpige lovforslaget fjerner kravet om kruttvåpen til jakt, noe som kan bane vei for buejakt i Norge.
NOAH planlegger å overlevere over 20.000 signaturer mot buejakt til medlemmer av næringskomiteen 7. mai, og organisasjonen appellerer sterkt til Stortinget om å gjøre nødvendige endringer i lovforslaget.
Veterinærfaglige råd ignorert
En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse for NOAH viser at 77 prosent av befolkningen er mot legalisering av buejakt, mens bare 10 prosent støtter dette. Likevel har regjeringen valgt å fjerne kravet om kruttvåpen i den nye viltloven, heter det i en pressemelding.
– NOAH er sjokkert over at tydelige råd fra veterinærmiljøene, Rådet for dyreetikk og dyre- og miljøorganisasjoner ikke har blitt lyttet til. Når regjeringen fjerner kravet om kruttvåpen til jakt, er bakgrunnen et ønske fra smale jegerinteresser om å tillate buejakt. Selv om departementet understreker at buejakt ikke automatisk blir tillatt ved endringer, er det liten tvil om at dette er et skritt i feil retning. Det er utrolig at regjeringen har valgt å åpne dørene slik at jaktformer med mer skadeskyting risikerer å få innpass i Norge, uttaler Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter.
Kontroversielle jaktformer videreføres
Den nye viltloven viderefører også flere kontroversielle jaktformer som har møtt sterk kritikk fra dyrevernhold. Loven tillater fortsatt jakt i hekke- og yngletiden, inkludert vårjakt på ender. Hijakt, jakt med drivende hunder og fellefangst videreføres også uten endringer.
– Det er svakt at regjeringen viderefører ordning med skuddpremie for alle jaktbare arter unntatt gaupe. Skuddpremie er en utdatert ordning fra en tid der man ikke forsto at alle stedegne arter har en viktig rolle i økosystemet. Skuddpremieordningen har ingenting i en moderne lov å gjøre. Det er også svært kritikkverdig at myndighetene ikke løfter en finger for å bedre dyrevelferden for ville dyr. Rådet for dyreetikk har i årevis rådet om å forby hijakt, og 57 prosent er for dette (17 prosent mot). Fellefangst som hobby er svært kontroversielt, og 69 prosent ønsker forbud (14 prosent mot). Hvorfor skal disse jaktformen fortsatt være lov i en «modernisert» lov?, spør Martinsen.
Jaktinteresser prioriteres
NOAH mener loven bærer preg av å prioritere jaktinteresser fremfor både dyrevelferd og økologi. Organisasjonen påpeker at lovarbeidet ikke ser ut til å ta innover seg naturkrisen vi står overfor, og behovet for sterkere vern av ville dyr.
– NOAH mener det er sterkt kritikkverdig at det ikke er nedsatt et eget lovutvalg som har hatt økologi og dyrevelferd i høysetet. Dette er ingen modernisering – det er bare en forverring for dyrene, uttaler Martinsen.
Lovforslaget innfører også en paragraf om at grunneiers fredning av egen tomt kan overstyres av blant annet «samfunnsinteresser», noe som ytterligere svekker muligheten for å beskytte ville dyr.
Med Stortingets behandling av viltloven bare dager unna, intensiverer nå dyrevernorganisasjonene presset mot politikerne for å sikre bedre beskyttelse for Norges ville dyr.