Analyser har avdekket at hvalkjøtt inneholder skadelige miljøgifter, hevder NOAH i ny rapport. Samtidig vil regjeringen øke forbruket.
Undersøkelsene som blant annet NOAH står bak, viser ifølge dem at alle prøvene av hvalkjøtt inneholdt miljøgifter. Flere prøver hadde et høyt nivå. Samtlige av prøvene inneholdt perfluorooktansulfonat (PFOS).
Ved nivåene som ble funnet kan inntak av 100 gram hvalkjøtt i uken føre til at en person på 70 kg overskrider den tolerable ukentlige inntaksgrensen for PFAS fastsatt av European Food Safety Authority (EFSA).
Mattilsynet gir advarsler om å ikke spise fisk med tilsvarende nivåer som i hvalkjøttet. Men foreløpig gir Mattilsynet ingen advarsler mot å innta produkter fra sjøpattedyr, melder NOAH på sine nettsider. I 2023 kom en ny forskrift som setter lovlige grenser for PFAS i mat. Det er ikke fastsatt noen grenser for PFOS i hvalkjøtt.
Hva er PFOS?
PFOS er én av ca. 7000 kjente typer PFAS-stoffer. PFAS blir brukt i blant annet emballasje og skismøring og kan lekke ut i miljøet. Mennesker får hovedsakelig i seg PFAS gjennom maten og stoffet hoper seg opp i kroppen over tid. PFAS kan forårsake mange ulike helseproblemer som endret immunfunksjon, kreft og nyresykdom.
Forskning viser at folk i Europa har høye nivåer av PFAS i blodet, spesielt barn og unge. En studie fra Folkehelseinstituttet fant at nesten en tredjedel av barna i Norge har for høye PFAS-nivåer i blodet. Inntak av hvalkjøtt kan bidra til å øke nivåene ytterligere, og kan øke risikoen for at PFAS skader helsen, mener NOAH.
Myndighetene bør være ærlige
Det er problematisk at norske myndigheter arbeider for å øke konsumet av vågehvalkjøtt, og at ministre har hevdet at kjøttet er «sunt». Resultatet av analysen viser tydelig at myndighetene ikke har dekning for slike uttalelser, hevder NOAH.
Når regjeringen prøver å få folk til å spise mer hvalkjøtt, gjør de det uten faglig dekning og med risiko for folks helse. Selv om bare 2 prosent av nordmenn oppgir at de spiser hvalkjøtt jevnlig, er det viktig at myndighetene er ærlig med risikoen. I stedet fremmer norske politikere økt konsum av hvalkjøtt og tillater eksport til Japan, Island og Færøyene, ifølge NOAHs artikkel på deres nettsted.