Mattilsynet avdekker alvorlig svindel i tunfiskindustrien som kan ha helsemessige konsekvenser.
Én av femten prøver viser brudd på regelverket, og i en aksjon utført av Mattilsynet, vart det tatt ut 15 prøver av fersk og frossen tunfisk fra importører og grossister. Resultatet er et klart brudd der karbonmonoksid, eit ulovlig tilsetningsstoff, vart funnet i farlig høye mengder.
Karbonmonoksid er kjent for å gi tunfisk ein frisk rødfarge, og det kan dermed kamuflere dårleg kvalitet og potensielt høye nivåer av histamin, ein substans som kan føre til alvorlege allergiske reaksjoner.
Helsekonsekvenser for forbrukarane
– Svindel med mat kan utgjøre en alvorlig helserisiko, seier Marit Forbord, seksjonssjef i Mattilsynet sin seksjon for grensekontroll og kriminalitet.
Hva betyr det?
Ifølge Mattilsynet er det ingen mistanke om at karbonmonoksid er tilført tunfisken i Norge. Det mest sannsynlige er at dette har skjedd i eksportlandet, hovedsaklig i Asia. Importørene er ansvarlige for å sikre at varene de tar inn i landet, er lovlige å omsette.
Dette underbygger viktigheten av at importører må være årvåkne og ta prøver av tunfisken de importerer, vises det til i en pressemelding.
Tunfisksvindel i EU
Aksjonen er en del av en større, kontinuerlig innsats mot matkriminalitet i regi av Europol. Tidlegare aksjoner har avdekt omfattende svindel i tunfiskhandelen, med så mykje som fem millioner måltider med ulovlig behandlet tunfisk blir konsumert ukentlig.
Mattilsynet