Våren i Norge i år har vært litt kaldere og våtere enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Temperaturen for vårsesongen lå 0,8 grader under normalen for hele landet. På Østlandet fikk man 20 prosent mer nedbør enn normalt, og det gjorde våren til den 16. våteste våren siden målingene startet. I nedbørområdet Hålogaland, fra Lofoten til Mehamn, fikk man 25 prosent mer nedbør enn normalt, og det ble den 17. våteste våren registrert. Vestlandet derimot, opplevde 25 prosent mindre nedbør enn normalt, og hadde dermed den 55. tørreste våren som er målt.

Varmest i Rogaland

Temperaturen for våren i 2023 var på «midt i» serien som går tilbake til 1901, og er den 61. kaldeste og 62. varmeste våren registrert. De varmeste stasjonene i våren var Lysebotn (Sandnes, Rogaland) med 6,8 grader, etterfulgt av Fister – Sigmundstad (Hjelmeland, Rogaland) med 6,7 grader, og Færder Fyr (Færder, Vestfold og Telemark) med 6,6 grader.

På den andre siden av skalaen var de kaldeste stasjonene Gamanjunni (Kåfjord, Troms og Finnmark) med -6,8 grader, Juvflye – Mimisbrunnr Klimapark (Lom, Innlandet) med -6,7 grader, og Juvvasshøe (Lom, Innlandet) med -6,6 grader. Den høyeste maksimumstemperaturen var 26,1 grader, registrert den 30. mai på Gulsvik II (Flå, Viken), mens den laveste minimumstemperaturen var -35,7 grader, registrert den 23. mars på Kautokeino (Kautokeino, Troms og Finnmark).

Nedbøravviket for våren i 2023 var 5 prosent over normalen for hele landet. På Østlandet var det flere steder som opplevde «svært vått» eller «ekstremt vått» vær, til tross for en tørr mai. Mars og spesielt april var preget av store nedbørsmengder. Buskerud var det våteste fylket, med 30 prosent mer nedbør enn normalt.

Mye regn i Lofoten og Vesterålen

I Hålogaland-området fikk man 25 prosent mer nedbør enn normalt, mens Vestlandet opplevde 25 prosent mindre nedbør enn normalt. De våteste stasjonene var Kongsmarka (Vågan, Nordland) med 665,5 mm nedbør, etterfulgt av Sortland – Kleiva (Sortland, Nordland) med 643 mm nedbør, og Kvitfossen i Vågan (Vågan, Nordland) med 619 mm nedbør.