En ny studie fra Havforskningsinstituttet (HI) viser at jod fra sukkertare blir mindre opptatt i kroppen enn jod fra kosttilskudd.

Jod er nødvendig for at kroppen skal lage thyroid-hormonene T3 og T4. Disse hormonene blir laget i skjoldbruskkjertelen og regulerer stoffskiftet vårt gjennom hele livet.

Jod er viktig for å produsere skjoldbruskkjertelhormoner, og mange kulturer har lenge brukt tang og tare som mat. Imidlertid har det vært lite forskning på hva som skjer når vi spiser disse produktene.

I studien ble fire grupper med rotter gitt ulike dietter i løpet av 13 uker. To av gruppene fikk jod fra sukkertare, mens de to andre gruppene fikk kaliumjodid, som finnes i kosttilskudd.

Resultatene viste at 77 prosent av jodet fra sukkertare ble opptatt i kroppen, sammenlignet med 94,5 prosent av jodet fra kosttilskudd.

Forskerne konkluderer med at dette er viktige resultater som vil ha betydning for hvor mye sukkertare man kan spise uten å få i seg for mye jod.

Det må også undersøkes om det er den samme effekten hos mennesker. Mattilsynet, det europeiske mattilsynet (EFSA) og Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) etterspør også flere studier på innholdet av jod og tungmetaller i tang og tare, samt hvilken effekt dette har på mennesker, heter det fra HI.