Det norske gruveselskapet Loke Marine Minerals, som drømte om å bli verdens største aktør innen dyphavsgruvedrift, har gått konkurs.
Sterk motstand fra miljøbevegelsen og finansieringsproblemer har satt en stopper for ambisjonene. Greenpeace jubler over det de kaller en viktig seier for havets fremtid.
Det norske selskapet Loke Marine Minerals hadde store ambisjoner om å dominere markedet for gruvedrift på havbunnen. Med lisenser i Stillehavet og planer om å utforske mineraler i Arktis, ønsket de å starte utvinning innen 2030. Men drømmene deres ble knust da selskapet denne uken erklærte seg konkurs. Ifølge selskapet skyldes dette manglende investorvilje, noe de selv tilskriver den sterke globale motstanden mot gruvedrift på havbunnen.
I november i fjor erkjente Loke at de slet med å tiltrekke seg nye investorer. Greenpeace-aktivister har vært blant de mest høylytte kritikerne av dyphavsgruvedrift, og deres aksjoner har bidratt til å sette fokus på de miljømessige konsekvensene av denne industrien.
– Det lønner seg ikke å gamble med dyphavet. At dette farlige gruveselskapet går konkurs, er enda et tegn på en desperat industri i krise, uttalte Haldis Helle, fagrådgiver i Greenpeace i en uttalelse.
Greenpeace krever globalt moratorium
Greenpeace har lenge krevd et globalt moratorium som skal stoppe all gruvedrift på havbunnen. Et slikt midlertidig forbud har allerede fått støtte fra flere land, men organisasjonen mener at presset må økes for å sikre havets fremtid.
Internasjonalt har også andre selskaper møtt motgang. Det kanadiske selskapet The Metals Company ble nylig fordømt av FN-landene etter forsøk på å omgå internasjonale regler for gruvedrift. I tillegg har Impossible Metals måttet utsette sine planer grunnet finansieringsproblemer.
Internasjonal fordømmelse av gruvedrift på havbunnen
I Norge har Greenpeace aksjonert mot Loke Marine Minerals ved flere anledninger. I høst protesterte aktivistene utenfor selskapets hovedkontor i Stavanger, hvor de blant annet introduserte en symbolsk spilleautomat kalt «Deep sea betting» (foto). Aksjonen skulle illustrere hvordan gruvedrift på havbunnen er som gambling med livene til dyphavets arter.
Gruveindustrien står nå overfor økende motstand fra både miljøorganisasjoner og forskningsmiljøer verden over. Før jul klarte SV, med støtte fra Greenpeace, å sikre en midlertidig stans i norske planer om gruvedrift på havbunnen ut 2025. Men industrien presser fortsatt på for å gjenoppta planene.
Greenpeace oppfordrer norske politikere til å stanse disse planene permanent og støtte et globalt moratorium under det neste møtet i Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA) i juli.