Avlusning har lenge vært en økonomisk og biologisk belastning for norsk fiskeoppdrett. Nye studier viser nå at det vil være mer lønnsomt å investere i forebyggende tiltak enn å håndtere kostnadene for tap etter faktum.
I 2022 døde en rekordhøy andel laks i norske fiskeoppdrettsanlegg, noe som kostet industrien dyrt. Hele 56,7 millioner laks døde i sjøfasen, noe som utgjorde 16 prosent av all oppdrettet laks. En av de viktigste årsakene til denne dødeligheten har vært avlusningsprosedyrer.
Metoder i søkelyset
Cecilie Sviland Walde, en forsker ved Veterinærinstituttet, fremhever at ikke-medikamentelle behandlinger som termisk behandling og mekanisk avlusing har vært mer brukt de siste årene, på grunn av økende resistens mot medikamentelle behandlinger. Disse metodene har derimot vist seg å ha alvorlige bivirkninger, inkludert høy dødelighet blant behandlet laks.
Skiftende kostnadsbildet
Walde’s forskning viser at termisk og mekanisk avlusing i gjennomsnitt koster oppdretterne mange millioner kroner. Ved å fokusere på forebyggende tiltak, kan imidlertid oppdrettere spare en betydelig sum. Ifølge Walde kan en oppdretter bruke opp til fem millioner kroner per merd, per produksjonssyklus, på å forebygge fire termiske behandlinger, heter det i en artikkel på Veterinærinstituttets hjemmesider.
Tid for endring
Inntil man klarer å forbedre eller redusere antallet ikke-medikamentelle behandlinger, vil de alvorlige og negative bivirkningene fortsette å utgjøre en betydelig kostnad for oppdretterne, heter det.
Hennes forskning antyder at investering i forebygging og forbedring av avlusningsmetoder ikke bare vil være en dyd av nødvendighet, men også en økonomisk fornuftig beslutning for norske fiskeoppdrettere.