Forskere fra SINTEF jobber med å utvikle et system som kan forutsi oksygennivået i sjøen, noe som kan få betydning for oppdrettsindustrien.
Dette kan hjelpe oppdrettere med å forbedre fiskevelferden ved å tilføre oksygen når nivåene blir for lave.
Oksygenmangel
Alle fisker er avhengige av oksygen i sjøvannet for å overleve. Når oksygennivåene blir for lave i oppdrettsmerder, kan det føre til tap av appetitt og redusert fiskevelferd. Dette er et økende problem for mange oppdrettsanlegg, og forskerne fra SINTEF jobber nå med å finne ut hvorfor dette skjer.
– Fisken forbruker oksygen, og det blir lite igjen hvis det er dårlig gjennomstrømming av vann eller hvis fisken står for tett. Men det er også en rekke andre forhold som spiller inn, sier forsker Ingrid Ellingsen i SINTEF til gemini.no.
Påvirker oksygennivåene
Oksygennivåene i sjøen kan påvirkes av en rekke faktorer, inkludert fotosyntese fra planter, nedbryting av biomasse, respirasjon fra andre fisker, sjøtemperatur, strøm, bølger, tidevann, tilførsel av ferskvann gjennom elver og utveksling mellom hav og atmosfære. Forskerne fra SINTEF jobber med å kartlegge hvordan disse faktorene påvirker oksygennivåene i oppdrettsanlegg, og de bruker flere forskningskonsesjoner på Trøndelagskysten for å gjennomføre forsøk under virkelighetstro forhold.
Yr for oksygennivå
Målet med forskningen er å utvikle et system som kan forutsi oksygennivåene i sjøen, noe som kan hjelpe oppdrettere med å forbedre fiskevelferden.
– Vi vet at lavt oksygennivå er en aktuell problemstilling for mange. Målet vårt er å gi næringa verktøy til å forstå mer av hva som skjer. Slik kan de i sin tur finne ut hva de skal gjøre med det, sier Ellingsen til gemini.no.
Forskerne ser for seg at datagrunnlaget de nå samler inn kan brukes til å utvikle en varslingstjeneste a la Yr, som kan forutsi oksygennivåene i sjøen og hjelpe oppdrettere med å ta informerte beslutninger om når og hvor de skal tilføre oksygen.