Ordinært fiske i Vestfjorden i Nordland medfører at et stort antall niser får en pinefull død i ordinære garn og spøkelsesgarn.

Dette ble kjent i mars 2022 at 23 niser ble funnet døde i et spøkelsesgarn. Det skjedde etter at Fiskeridirektoratet fikk tips om en garnlenke som hadde stått i sjøen lenge. Dette melder blant annet NRK og andre medier.

20 spøkelsgarn

Fiskeridirektoratet’s sjøtjeneste har leid inn en fiskebåt for å dra inn garnlenker fra havet. Blant annet ble det hentet opp to garnlenker med til sammen 20 spøkelsesgarn, som angivelig hadde stått i sjøen siden november 2021.

Garnene var fulle av død og døende fisk, samt rester av 23 døde niser. Dette er en alvorlig sak, og Fiskeridirektoratet har derfor overlatt den til politiet for videre etterforskning.

2900 hvert år

Havforskningsinstituttet har estimert at det årlig tas omtrent 2900 niser som bifangst i garnfiske langs kysten av Norge.

Siden 2006 har Havforskningsinstituttet samlet inn data på hvor mange niser som fanges i norske fiskegarn, og antallet varierer fra år til år.

Dette kan være en utfordring for niser, som dør ved kvelning når de blir fanget i garnet.

Bedre teknologi

WWF Verdens naturfond har uttalt at det er en forferdelig tragedie hver gang et dyr blir fanget i garn uten at det var meningen. Derfor jobber WWF for å få på plass bedre teknologi i fiskeriene som kan forhindre at uønskede dyr blir fanget i garnet.

I noen av fiskeriene i nord er det også påbudt å bruke akustisk pingere, som gir fra seg en liten lyd og skremmer bort niser og dermed forhindrer at de blir fanget i garnet.