Torsdag 19. september er 45-års jubileet for Bernkonvensjonen, og på dagen får den norske regjeringen klar beskjed.
– Norge bør følge konvensjonens oppfordring om ulv.
Det er 45 år siden Norge var blant de første landene i Europa til å signere Bernkonvensjonen om ivaretakelse av ville planter og dyr i Europa. Tidligere i år kom konvensjonen med flere kritiske merknader til Norge, og ga uttrykk for sterk bekymring over Norges forvaltning av ulver.
NOAH og tre privatpersoner, herunder kriminologiprofessor Ragnhild Sollund, sendte en klage på Norges ulveforvaltning til Bernkonvensjonen i 2022. Denne klagen ble tidligere i år oppgradert til “possible file”, og vil bli diskutert på den stående komitéens møte i desember 2024.
Da Bernkonvensjonen oppgraderte NOAHs klage ga de også uttrykk for “great concern” over “very aggressive policy” overfor ulvebestanden i Norge. I brevet til NOAH har Bureau til Bernkonvensjonen – som består i representanter fra fem medlemsstater – oppfordret norske myndigheter til følgende: “reconsider their approach of pre-emptive culling to a very restricted population target, and instead to apply proven prevention methods, especially livestock protection, and to raise awareness of the role of the wolf in nature and social acceptance of the species.”
Siri Martinsen er leder i NOAH.
– Bernkonvensjonen oppfordrer allerede nå Norge til å aktivt drive opplysningsarbeid for å øke toleransen for ulv. Men vår regjering gjør det motsatte, og har ikke som mål å øke toleransen for ulv – men å tvert imot senke bestanden ytterligere fra kritisk truet nivå. Dette betyr at regjeringen går på tvers av Bernkonvensjonens anbefaling, og NOAH forventer at Stortinget tar tak i dette, sier leder i NOAH, Siri Martinsen i NOAH i en uttalelse.
Bernkonvensjonens anbefalinger er også i tråd med en NINA rapport om nordmenns holdninger til store rovdyr som ble lansert tidligere i år. Ifølge rapporten svarte til sammen 58% at de er “uenig” eller “helt uenig” at store rovdyr skytes for å håndtere rovdyrkonflikter. Tiltak som å “informere om positive sider ved rovdyr” og “undervise om rovdyr i skolen” fikk mest støtte. Henholdsvis 88 og 89 % var enten enig eller helt enig i slike tiltak.
– Det er uholdbart at regjeringen går imot flertallets ønsker og internasjonale naturavtaler, og har et enøyd fokus på å skyte truede rovdyr. Denne uakseptable politikken må ta slutt om Norge skal ha noen som helst troverdighet i kampen mot naturkrisen. I forbindelse med Bernkonvensjonens jubileum er det på tide å ta konvensjonen på større alvor, sier Martinsen.
Sammen med over 300 andre interessegrupper og organisasjoner har NOAH også nylig signert et brev til alle EUs medlemsland om å beskytte ulvene.
– Det er ikke kun i Norge nærings- og jaktinteresser presser myndighetene til å svekke ulvenes beskyttelse. Nå har 300 organisasjoner gått sammen for å støtte opp om Bernkonvensjonens mål; å bevare truede dyr – ikke ytterligere redusere dem, sier Martinsen.