Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer husdyreiere til å kastrere dyrene sin på «Black Friday», som i år faller på fredag 25. november.

Organisasjonen oppfordre eiere om å kastrere og ID-merke katter og kaniner. Veterinærer og veterinærklinikker rundt om i landet deler budskapet. Målet er å forhindre hjemløshet, dumping av dyr samt bedre dyrevelferden.

– Det er fult mulig å få kontroll på problemet med hjemløse dyr. Det har vi gode eksempler på fra flere steder i landet. Det viktigste tiltaket er at alle kattemødre og alle kattunger blir kastrert og ID-merket nå i høst, før vi går inn i neste kattungesesong. Dessverre ser vi at kaninen segler opp på andreplass når det gjelder dumping. Kaniner skal også kastreres, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Har stor formeringsevne

Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger hjalp i fjor over 6.000 hjemløse dyr. Flerparten av dyrene var katter, som ble dumpet av eier, som har kommet seg vekk hjemmefra, eller ble født av en allerede hjemløs kattemor. Uten ID-merking er det veldig vanskelig å gjenforene dyr som blir funnet med eieren sin.

Dyrebeskyttelsen opplyser at katter har stor formeringsevne og får løpetid flere ganger i året. Hvert år fødes tusenvis av uønskede kattunger, fordi katteeier lar katten sin gå ukastrert utendørs. Dessverre ender mange av disse opp som hjemløse dyr.

Kastrering før du slipper ut katten

Høsten er et gunstig tidspunkt å kastrere katten. Kattunger som ble født i sommer er nå store nok for kastrering og kan sakte begynne å tilvennes på det å være utendørs under oppsyn.

Katter blir veldig fruktbare på nyåret, når dagene blir lengre. Ved å kastrere katten før jul, forhindrer du dermed uønskede kull til våren. Det er også en myte at hunnkatten bør ha et kull før den kastreres, så Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler kastrering og ID-merking før katten blir voksen.

Setter fokus på hjemløshet

I fjor var nesten 60 veterinærer, klinikker og dyrebutikker med og støttet denne kampanjen. I år håper vi at enda flere blir med å sette fokus på viktigheten av kastrering og ID-merking av katt og kanin, melder Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.