Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent inviterer alle turgåere om å rydde søppel når de er på tur.

Det opplyser de to organisasjonene i en felles uttalelse, der de vil samle hele landet i en nasjonal ryddedugnad for naturen.

– Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rent går sammen for å mobilisere hele nasjonen til en nasjonal ryddedugnad kalt «Tur med mening.» Dette initiativet oppfordrer enkeltpersoner, bedrifter og skoler til å engasjere seg i å gjøre naturen renere og mer beboelig.

Søppel i naturen er en kilde til irritasjon for mange, og det har også alvorlige konsekvenser for dyreliv og miljø. Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv viser til betydningen av å engasjere seg.

– Søppel i naturen er faktisk det flest irriterer seg over når de er på tur, og i tillegg er det skadelig for både dyr og miljøet. Derfor håper vi at så mange som mulig vil engasjere seg og bli med på denne viktige dugnaden.

Fra fredag 8. til søndag 10. september oppfordres alle til å delta i ryddedugnaden. Konseptet går ut på at man tar en tur i sitt eget nærområde og plukker søppel etterlatt i naturen. Det kreves verken lang reiseavstand eller spesielt utstyr for å delta, heter det.

– Finn et område som trenger litt kjærlighet, enten det er en skog, en sti eller et annet friluftsområde. Det du finner putter du i en pose, og kaster i din egen søppeldunk. Så er det bare å kjenne den gode samvittigheten bre seg.

Oppfordring til alle

Initiativet oppfordrer alle – fra enkeltpersoner til arbeidsplasser og skoler – til å ta del i dugnaden ved å ta med seg arbeidshansker, en søppelpose og dra ut for å bidra til å gjøre naturen renere.

Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent, påpeker at selv om de fleste er flinke til å rydde etter seg, er friluftsliv dessverre en betydelig bidragsyter til forsøpling i naturen. Hold Norge Rents kartlegginger i innlandsområder viser at minst 10 prosent av søppelet stammer fra friluftsliv.

– Mat- og snacksemballasje, engangsgriller og utstyr fra friluftsaktiviteter er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen.

Hun håper at så mange som mulig blir med på dugnaden fra 8. til 10. september, men presiserer at privatpersoner ikke skal håndtere ulovlig dumpet avfall eller lignende. Om man støter på et område med mer søppel enn man kan håndtere selv, oppfordres det til å melde fra på ryddenorge.no eller til kommunen man bor i.