Freya ble obdusert ved Veterinærinstituttet. Foto: Veterinærinstituttet.

Hvalrossen Freya var frisk, og døde momentant ved avliving. Det viser obduksjonsrapporten fra Veterinærinstituttet. Det går fram av deres pressemelding onsdag.

Obduksjon ble rekvirert av Havforsknings-instituttet, som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

Hvalrossen Freya ble avlivet i Oslofjorden 14. august, og deretter sendt Veterinærinstituttet for obduksjon. Obduksjon ble rekvirert av Havforskningsinstituttet, som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

– Det er ingen tvil om at hvalrossen har dødd øyeblikkelig ved avliving. Det var et friskt dyr, i godt hold, uten nevneverdige anmerkninger utover skaden i kraniet grunnet avlivingsskuddet, sier Malin Rokseth Reiten, patolog ved Veterinærinstituttet.

Det eneste andre skaden på hvalrossen var et sår på den ene luffen, som var i ferd med å heles. Det gis heller ikke nevneverdig indikasjon på hva hvalrossen har spist under oppholdet i Oslofjorden, da magesekken var tom. Alle funn er sendt til Havforskningsinstituttet for videre vurderinger og forskning.

Som et særtilfelle ble skjelettet til hvalrossen overført til Naturhistorisk museum. I de aller fleste tilfeller vil levningene ikke være egnet for bruk etter obduksjon, og destrueres da av Veterinærinstituttet av smittevernhensyn.

– Veterinærinstituttets rolle i denne saken er hovedsakelig det veterinærfaglige, gjennom vår spesialkompetanse innen patologi og sykdomsoppklaring. Nå hadde vi muligheten til å legge til rette for videre forskning og undervisning om hvalross, og vi er glade for å kunne bidra til enda mer kunnskap om viltartene, opplyser Knut Madslien, fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet i pressemeldingen.