Pelsdyrnæringen er historie! 14.januar ble det klart at de to siste gjenværende pelsdyrfarmene i Norge avviklet driften sin, melder Dyrebeskyttelsen Norge.

De mener industrien har vært «grufull» i norsk historie.

Dyrebeskyttelsen Norge er en av mange dyrevelferdsorganisasjoner som har arbeidet for et forbud mot pelsdyroppdrett i Norge.

Tidligere formann i Dyrebeskyttelsen Norge, direktør C. M. Hillesund, satte pelsdyrenes velferd på agendaen allerede i 1975, da han ønsket en avvikling av næringen.

Frivillig innsats

I perioden 2008-2014, satte frivillige fra Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet pelsdyrene på agendaen, da de avdekket forholdene ved pelsgårder rundt om i Norge.

Samarbeidet førte til Brennpunkt-dokumentaren «Pels» som kom ut i 2014. Den førte til sterke reaksjoner hos både publikum og politikere.

I 2018 fikk Venstre, i Solberg-regjeringen, gjennomslag for avvikling av pelsdyrnæringen, med en avviklingsperiode på syv år. De siste årene har de aller fleste pelsdyrgårdene lagt ned driften, og det gjenstod kun et par pelsgårder igjen ved årsskiftet 2022/2023.

Takker støttespillere

Dyrebeskyttelsen Norge er svært glade for at en av organisasjonens lengstlevende fanesaker nå er historie. Organisasjonen takker alle støttespillere, dyrevenner og politikere som har bidratt til å belyse pelsdyrenes manglende velferd og satt krav til at næringen opphører.

Selv om en av de største kampene er vunnet, påpeker Dyrebeskyttelsen Norge at det nå er vel så viktig at det innføres et importforbud mot pels.